Cerdanyola fa una crida a participar en la manifestació per la sanitat pública a Barcelona

La Comissió en defensa de la Sanitat de Cerdanyola sortirà diumenge 7 d'abril a les 10.15 h des de Renfe cap a Plaça Urquinaona

La Comissió en defensa de la Sanitat de Cerdanyola se sumarà a la convocatòria d’una manifestació en defensa de la sanitat pública aquest diumenge 7 d'abril a les 11.30 h a la Plaça Urquinaona de Barcelona. El grup amb Marea Pensionista i Marea Blanca al capdavant es manifesta en favor a "una atenció sanitària digna, de qualitat i pública" davant del que anomenen el "col·lapse" de les urgències de l'Hospital Parc Taulí arràn de les retallades. Demanen, sobretot, que s'enforteixi l'Atenció Primària Pública. S'ha convocat a tothom que hi vulgui participar a les 10.15 h a Renfe. 

Al manifest, la comissió destaca que la pandèmia de la Covid-19 "ha posat de relleu la fragilitat del nostre sistema de Salut". Es queixen de la saturació del personal i les "llargues llistes d'espera" per a visites d'atenció primària i especialitzada, per a proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques. Les entitats signants criden a "defensar el nostre sistema públic de salut" i exigeixen solucions i compromisos per part de les administracions

Les exigències dels manifestants

Davant d'aquesta situació, la comissió i les enitats que signen el manifest exigeixen una sèrie de millores. En primer lloc, que es dediqui el 25% del pressupost del Departament de Salut a l'Atenció Primària Pública. Demanen també la reforma de la Llei 15/97 de 25 d'abril, sobre habilitació de noves formes de gestió del Sistema Nacional de Salut, i de la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya 15/1990 (LOSC), que presupossa una estreta interdependència entre el sistema públic i privat.

Exigeixen que tots els CAP disposin d’ una cartera de serveis adequada a les necessitats de la ciutadania, començant per prioritzar la visita presencial. També reclamen servei d'odontologia i més recursos en salut mental, perquè "cap persona amb patiment psicològic resti sense atenció mèdica ni suporti llargues llistes d’espera". Per a tot això, diuen, cal dotar el sistema sanitari del personal necessari, recursos adequats i organització i gestió.

Una salut equitativa

Entre les demandes del manifest destaca l'habilitació de circuits facilitadors perquè la gent gran estigui en igualtat de condicions, superant la bretxa digital a l’hora de fer qualsevol consulta referent a la seva salut. En aquesta línia, creuen que és imprescindible la proximitat de l’Atenció Primària, amb disposició d’espai i personal propis per tal de poder garantir assistència a tots els barris. També demanen la participació ciutadana dins els Consells de Salut, amb facultat d’auditar i d’intervenció en les decisions respecte de la salut i la sanitat de la ciutat i municipis propers.

En la manifestació d'aquest diumenge s'insistirà en la reobertura de l’Ambulatori de Fontetes amb els serveis que tenia abans de l’inici de la pandèmia, fet que creuen que "permetrà alleugerir les llistes d’espera i retards en l’atenció al malalts del CAP Canaletes". I novament, exigeixen que es pressuposti i es construeixi l’Hospital Ernest Lluch.

Un sistema sanitari que "millori vides"

"Tot el que estem exigint és possible aconseguir-ho", asseguren, afegint que bàsicament demanen un sistema sanitari que "millori les nostres vides sense tant hospitalocentrisme ni polimedicacions". La comissió creu que aquesta situació a l'atenció sanitària pública està "afavorint que el món del comerç sanitari privat obtingui molts guanys". "El sistema sanitari públic és la nostra garantia de qualitat de vida", conclouen.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.