Cerdanyola, entre els municipis on s'aplicarà la llei de regulació del lloguer

La llei s'aplicarà a zones declarades 'mercat d'habitatge tens' als municipis de més de 20.000 habitants

El Parlament de Catalunya va aprovar, el dimecres 9 de setembre, la proposició de llei per regular els preus dels lloguers d'habitatges a Catalunya. La mesura, proposada pel Sindicat de Llogaters, regularà els nous contractes que estiguin a les zones amb "mercat d'habitatge tens" dins de ciutats de més de 20.000 habitants, entre les quals es troba Cerdanyola del Vallès.

Amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP i els contraris de Cs, PSC, PDeCAT, PPC i Demòcrates la cambra catalana ha validat la mesura que pretén regular la "contenció" i "moderació" de les rendes quan es destinin a la residència permanent i es trobin en zones declarades amb "mercat d'habitatge tens". 

El PPC va anunciar que portarà l'aprovació de la llei al Tribunal Constitucional, mentre que el PSC i Ciutadans han avisat que la norma no té recorregut legal perquè el Parlament no té competències per legislar en la regulació dels lloguer.

 

Què implica aquesta llei?

Amb aquesta mesura, tots els contractes nous situats al que es va qualificar com “mercat d’habitatge tens” no podran superar l’índex de referència dels preus de lloguer, fixat per la Generalitat de Catalunya i creat l'any 2017.

La llei implica que els preus dels lloguers es podran limitar a les ciutats amb més de 20.000 habitants, tot i que es podran afegir més municipis on el preu del lloguer hagi patit un creixement ‘sostingut clarament superior’ a la mitjana de Catalunya. De moment, es contempla que la llei s'aplicarà a 60 municipis, entre els quals hi ha Cerdanyola, així com Barcelona, altres municipis de l'àrea metropolitana, Lleida, Girona i Tarragona.

Una zona, indica la proposició de llei, es podrà considerar amb un mercat d’habitatge tensionat si compleix una d’aquestes tres característiques:

  • Quan el preu creixi per sobre de la mitjana de Catalunya
  • Quan la càrrega mitjana del lloguer superi el 30% de l’ingrés de la renda mitjana de la població menor de 35 anys
  • Quan el preu del lloguer hagi tingut, en els darrers cinc anys, un creixement anual acumulat de com a mínim 3 punts percentuals per sobre de la taxa interanual de l’IPC català

La proposta també té en compte diversos factors com a excepcions per als propietaris considerats com a econòmicament vulnerables, amb ingressos mensuals inferiors als 2.000 euros (lloguer inclòs), o per aquells que hagin fet obres de rehabilitació als immobles, els quals podran incrementar el preu del lloguer. La proposta de llei implica no només que els nous lloguers no podran pujar de preu respecte a l’últim contracte, sinó també que caldrà consultar l’índex de referència a cada barri, i si el preu actual és més alt que la mitjana, s’haurà de rebaixar. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.