Cerdanyola utilitzarà aigua regenerada de la depuradora de Sabadell

L'aigua regenerada suposarà el 10% del consum total d'aigua potable que es consumeix a Cerdanyola

Cerdanyola del Vallès forma part d'una nova mesura per paliar els efectes de l'emergència climàtica i sequera persistent. El municipi utilitzarà l'aigua regenerada a l'estació de Sant Pau de Riu Sec de Sabadell per a usos municipals, econòmics i recreatius. També s'abastirà els serveis de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a Bellaterra i Sant Cugat del Vallès.

L'Agència Catalana de l'Aigua i l'Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat un projecte per tal que el municipi pugui utilitzar aigua regenerada de l'estació del Riu Sec de Sabadell per a determinats usos, enlloc de fer servir aigua potable. Aigües de Barcelona també ha estat un dels impulsors de la iniciativa i s'ha encarregat del projecte de distribució de l'aigua regenerada des de Sabadell. 

Un milió de metres cúbics anuals

La previsió és que es generi un volum d'un milió de metres cúbics anuals, que es distribuiran entre Sant Cugat, Cerdanyola i Bellaterra. Suposarà el 10% del total de l'aigua potable que es consumeix en aquestes poblacions.

D'aquesta manera, es podrà deixar d'utilitzar aigua potable a algunes indústries, per la neteja de carrers o pel reg de zones verdes. Actualment, la depuradora neteja més aigua de la que es necessita per mantenir el cabal ecològic del riu, de manera que la intenció és reaprofitar el sobrant per donar servei a diferents municipis.

L’ACA i l’AMB han presentat la proposta aquest dijous 16 de febrer en un acte a Sant Cugat del Vallès. Per tirar endavant l’obra, l’Àrea Metropolitana ha encarregat un projecte constructiu per conèixer el detall dels consums potencials i la tipologia d’aquests consums pel que fa a, entre altres, a requeriments qualitatius o de distribució temporal. 

L’objectiu és que el document concreti la dimensió de la infraestructura que fa falta per fer l’aprofitament de l’aigua de la depuradora cap als municipis. La previsió és que aquest estudi estigui acabat d’aquí a un any. Un cop coneguts els detalls, començaria l'obra, que està inclosa a la planificació de l'ACA per al període 2022-2027. S’estima que el cost de l’obra seria de 5,1 MEUR.

Com es farà arribar l'aigua?

El projecte, impulsat per l'Agència Catalana de l'Aigua, consistirà en la construcció d'una nova gran canonada per connectar la depuradora de Sabadell amb diferents punts. Es preveu un pressupost de 261.000 euros per la redacció del projecte i 5,1 milions per la seva realització, que començarà el 2024. 

"Un dels objectius és deixar d'utilitzar l'aigua potable i canviar-la per aigua de la depuradora amb un tractament especial", ha detallat Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua, que ha afegit: "Ens permet ser molt més resilients. Estem en un període de sequera, els aqüífers estan baixant i les reserves dels embassaments són crítiques".

Badia: "Cada cop tindrem menys aigua disponible i hem de trobar noves fonts dins de les nostres conques"

"Cada cop tindrem menys aigua disponible i hem de trobar noves fonts dins de les nostres conques. L'aigua regenerada volem que sigui l'opció de futur. És una aposta molt important per no dependre de l'aigua potable en serveis urbans o activitats econòmiques i recreatives", ha destacat Eloi Badia, vicepresident d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Des del 2018, l’ús d’aigua regenerada a la metròpolis s’ha multiplicat per 15. Els 56 hectòmetres cúbics actuals representen un 20% dels recursos destinats al consum d’aigua potable, que equival a un 25% de les necessitats anuals d’aigua potable de la ciutat de Barcelona. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.