La coeducació com a eina per assolir una Cerdanyola més igualitària

L'associació Cerdanyola per l'Educació Feminista es presenta com a nova entitat cerdanyolenca amb una matinal de tallers i teatre per a tota la família

L'entitat Cerdanyola per l'Educació Feminista (CEF), en col·laboració amb l'Espai Cucut i l'Ajuntament de Cerdanyola, ha presentat al pati del MAC el matí de dissabte 18 de desembre  la Matinal Coeducativa, oferint activitats lúdiques i de coeducació per als infants. La intenció de l'entitat ha estat mostrar un model alternatiu per promoure les activitats coeducatives, a més de donar a conèixer el seu treball. 

Un dels tallers de la Matinal Coeducativa. FOTO: Nora Muñoz Otero

Un dels tallers de la Matinal Coeducativa. FOTO: Nora Muñoz Otero

Entre d'altres, activitats s'ha fet un taller de maquillatge tribal, de desmuntatge de joguines estereotipades, un taller de xapes, de pintura creativa, a més d'un joc de cooperació que consistia a no deixar que caigués la pilota d'una tela agafada per persones formant una rotllana. L'associació les ha descrit com "activitats infantils i lúdico-infantils per prevenir les violències masclistes". 

L'entitat ha promogut 7 campanyes fins ara

Cerdanyola per l'Educació Feminista també ha aprofitat la matinal per a donar-se a conèixer oficialment com a nova entitat cerdanyolenca, i mostrar set campanyes que l'associació  ha promogut des que va néixer el gener de 2021. "Promoure una educació feminista a partir de l'acció local, i aconseguir un canvi global per una societat més igualitària i lliure de sexismes", és l'objectiu principal de l'entitat segons han explicat.

Les portaveus han llançat preguntes al públic i a partir de les seves respostes han anat presentant algunes de les campanyes de l'entitat. Primerament han parlat de la campanya de Nadal, 'Regala coeduació', a partir de la qual han creat un catàleg amb propostes coeducatives en col·laboració amb comerços de Cerdanyola com Galeries Torras i la llibreria Lilliput

A  més, partir de la pregunta "creieu que una disfressa de princesa només se la pot posar una nena?", han donat a conèixer la campanya '#HoPucSerTot' que van proposar pel Carnestoles de 2021 i que tornaran a fer el 2022. "Es tracta d'una festa on tothom pot trencar amb els estereotips, ens podem reinventar i disfressar-nos d'allò que vulguem sense limitacions de cap mena", segons han explicat. 

Les integrants de la CEF presentant les campanyes que han promogut. FOTO: Nora Muñoz Otero

Les integrants de la CEF presentant les campanyes que han promogut. FOTO: Nora Muñoz Otero

La CEF també va deixar empremta durant la festivitat de Sant Jordi promovent la campanya 'Dragones que devoren llibres', en què van crear un catàleg de propostes literàries i coeducatives.

L'última campanya impulsada per l'entitat abans d'arribar Nadal va ser 'Dones científiques de Cerdanyola', per donar a conèixer les cerdanyolenques científiques tant de l'àmbit de la Ciència com de les Humanitats: "Creiem que és molt important que les nenes i els nens d'aquesta ciutat coneguin a les seves referents de la ciutat", han explicat. 

Actuació teatral

En acabar la presentació, ha estat el torn de la representació teatral Rateta voladora, a càrrec de la companyia Mitja i Mitjoneta. "Una obra plena de reflexió, humor, crítica i màgia", segons la CEF.

Obra teatral de la companyia Mitja i Mitjoneta. FOTO, Nora Muñoz Otero

Obra teatral de la companyia Mitja i Mitjoneta. FOTO, Nora Muñoz Otero

"La ciutat educa"

L'entitat neix d'un "somni col·lectiu", segons han explicat les seves integrants: "Volem una societat més lliure i igualitària per als nostres infants, perquè creixin sent respectuosos amb les nenes que després seran dones". Tenint clar que "la ciutat educa", l'entitat pretén ser present a Cerdanyola per mitjà de col·laborar amb comerços locals que tinguin interès en les propostes coeducatives pels infants. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.