Collserola i Cerdanyola, de nou amb risc molt alt d'incendi

Agents Rurals decreta el nivell 2 a tota la comarca i s'apliquen algunes restriccions

Les altes temperatures i la situació de sequera incrementen el risc d’incendi al Parc Natural de Collserola. Aquest mes de juliol, tant Cerdanyola com Collserola han entrat en el nivell 2 del Pla Alfa, que alerta d’un risc alt d’incendi. Agents Rurals i Protecció Civil revisen diàriament el nivell de risc i aquest 25 de juliol es troba en nivell 2. 

Restriccions del Pla Alfa

El nivell 2 de risc d’incendi implica un seguit de restriccions que pretenen evitar els incendis en els dies on el risc és més alt.  Aquest nivell de risc es considera alt i molt alt, i preveu suspensió de la major part d’activitats amb risc d’incendi. Així, les restriccions afecten les activitats a menys de 500 metres del bosc: Crema de restes vegetals, focs d’esbarjo, fogonets de gas, pirotècnia, castell de focs i barbacoes. També es regulen les tasques agrícoles.

A més a més, els dies de més risc es tanquen els miradors del Parc Natural de Collserola i es demana no accedir al bosc. Aquest estiu, Agents Rurals ha decretat el nivell 3 -el màxim a Catalunya- a una seixantena de municipis. Amb aquest nivell es poden restringir els accessos a als espais naturals i es prohibeix una llista més llarga d’activitats, com fumar en terreny forestal, caçar o l’acampada lliure.

Pla Alfa del 25 de juliol

Pla Alfa del 25 de juliol

Sense incendis a Cerdanyola

Fins al moment, no s’han detectat focs a Cerdanyola durant aquest 2023. En canvi, si se n’han detectat a municipis veïns com Montcada i Reixac (7 incendis), Sant Cugat del Vallès (3 incendis) o Barcelona (5 incendis). A tot l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’han registrat 53 focs. L’any 2022, a Cerdanyola es va detectar un foc. Va ser el 14 d’agost i va afectar 0,12 hectàrees forestals. 

Excepcionalitat per sequera

Des del 6 de març el Parc Natural es troba en estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica. De fet, gairebé tot Catalunya es troba en aquesta situació. El 23 de juliol, l’Agència Catalana de l’Aigua definia com a “sequera extrema” la situació actual.

L’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.