Confinament i persones amb discapacitat intel·lectual: el cas de Catalònia Fundació Creactiva

Catalònia Fundació Creactiva té cura de 550 persones amb discapacitat intel·lectual també durant l'estat d'alarma

L'estat d'alarma decretat per la crisi del coronavirus té efectes en tots els àmbits de la societat. També a l'atenció a la diversitat, com és el cas de Catalònia Fundació Creactiva, entitat dedicada a l'atenció de persones amb discapacitat intel·lectual amb seu a Cerdanyola del Vallès.

Actualment, hi ha 410 persones amb discapacitat intel·lectual confinades al centre de la Fundació Creactiva a Cerdanyola. A tota la fundació, atenen 550 persones. "La situació està controlada. Hem tingut alguns casos positius que estan a l'hospital o en plantes aïllades dels centres", explica el director de la Fundació, el Doctor Joaquim Serrahima, qui també ha donat positiu en Covid-19 i treballa a distància des del seu domicili.

El treballs als centres d'atenció com la Fundació Catalònia són considerats serveis essencials, amb la qual cosa cal garantir el servei. El personal que hi treballa, però, no està confinat als mateixos centres, sinó que es desplaça de la Fundació al seu domicili. Per fer front a la crisi sanitària, l'entitat va començar a prendre mesures abans que es decretés l'estat d'alarma: "Abans de la declaració de l'estat d'alarma vam repartir EPIs entre el personal i vam començar a dividir les unitats grans i a aïllar els centres per evitar encreuaments", explica el Doctor Serrahima.

L'entitat ha elaborat protocols i ha destinat espais específics per gestionar els casos positius i els possibles casos de coronavirus. Quan van tenir el primer cas de Covid-19, van aïllar sencera la unitat on es trobava la persona malalta.

 

Situació difícil de comprendre

La situació de confinament i limitació de moviments no és usual en la vida social actual, per aquest motiu requereix adaptació i comprensió per portar-ho de la millor forma possible. Aquesta comprensió es complica en les persones amb discapacitat intel·lectual: "Els hi costa molt entendre. No entenen per què no poden anar a casa i hi ha un parell que s'han escapat i els hem hagut d'anar a buscar", explica el Doctor Serrahima, qui afegeix: "És molt complicat, però tenim la sort que els monitors es comporten com a herois".

Els monitors i monitores de la Fundació han compartit a les xarxes socials les activitats i moments lúdics que comparteixen amb les persones confinades als centres.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sisè dia a casa. Aquesta partida la guanyarem tots junts! #resistire #senselímits #joemquedoacasa #tot anirà bé

A post shared by Catalònia fundació creactiva (@cataloniafundaciocreactiva) on



Gestió del personal

El Doctor Serrahima destaca amb orgull la feina del personal que treballa als centres de Catalònia Fundació Creactiva: "Tot el personal està treballant amb la moral molt alta". Tot i això, els contagis dels treballadors preocupen a la direcció de l'entitat. "Em fa por que, si això dura molt més, ens falti personal per atendre mitjanament bé els nois", assenyala el Dr. Joaquim Serrahima.

Per reforçar les baixes que tenen per contagis entre els treballadors, la Fundació es troba en procés de contractació de nou personal i ja han començat a fer formacions a persones que s'incorporaran en cas que se'ls necessiti. "Tenim 50 persones suplents, però cal tenir en compte que quan algú d'una unitat comença amb símptomes, cauen set o vuit professionals", expliquen des de la direcció de l'entitat.

 



La Fundació compta amb els EPIs (Equips de Protecció Individuals) per als professionals que hi treballen, però segurament necessitaran més. "Ens hem espavilat i tenim el material necessari. Hem trobat els EPIs que necessitàvem i estem coberts durant 10 o 12 dies. Confiem que en aquests dies algú ens faci arribar més material o seguirem buscant nosaltres", destaca el Doctor Serrahima, qui assegura que no han rebut ajuda per part de l'administració pública per dotar-se del material necessari.

També en l'àmbit de la prevenció, l'equip de manteniment dels centres s'encarrega de desinfectar els diferents espais amb el mateix producte que fa servir la Unitat Militar d'Emergència (UME). "Si necessitem ajuda per desinfectar, la podem demanar a l'administració central", assenyalen des de l'entitat.