La Cooperativa Sènior 50/70 insisteix en l’habitatge col·laboratiu per a l'envelliment actiu

La Cooperativa Sènior 50/70 de Cerdanyola busca socis per tirar endavant les vivendes per a gent gran que es construiran amb el nou PDU al Sincrotró de l'Alba

La Cooperativa Sènior 50/70 de Cerdanyola del Vallès ha realitzat una xerrada informativa sobre el projecte i la promoció de l'habitatge col·laboratiu i d'autogestió en règim de cessió d'ús. La cooperativa vol tirar endavant vivendes per a gent gran amb el nou PDU del Centre Direccional al Sincrotró de l'Alba. Per ara, ja compten amb 15 socis

Ferran Aguiló, tècnic de la fundació La Dinamo, ha assesorat el model d'habitatge de Cerdanyola i ha explicat com va ser la construcció de la Borda. Tot i que la Borda es va construir tenint en compte un model intergeneracional, La Dinamo recolzarà el model de vivenda exclusiu per a la gent gran de la ciutat. 

La Cooperativa Sènior busca un habitatge amb 'cessió d'ús' per a gent d'entre 50 i 70 anys que arriba al final de la vida laboral, que té fills independitzats o que s'han quedat soles i volen viure aquesta etapa de la seva vida de manera activa i amb el màxim d'autonomia possible.

Què és la cessió d'ús i habitatge col·laboratiu?

És un tipus d'habitatge sense ànim de lucre, propietat de la Cooperativa i on la persona usuària hi accedeix complint les normes aplicades. Jesús, membre de la Cooperativa, afirma que "viure en comunitat també significar viure acceptant unes regles, però que aquesta mena de vivendes són una manera de lluitar contra el capitalisme i buscar el dret d'accedir a una casa com a usuaris". 

Cal fer una aportació inicial i una periòdica per completar el preu de l'habitatge, a més de les quotes que es fixin per al manteniment i els serveis. Encara no se sap quin preu mitjà tindrà el metre quadrat. La Cooperativa ha assegurat que encara falten moltes sessions informatives per anar compartint tota la nova informació. Així i tot, es pretén que els costos puguin ser assumits per la pensió i un treballador i treballadora normal. 

La defunció d'un usuari suposa la liquidació de la inversió efectuada a favor dels seus hereus, mitjançant les aportacions procedents de nous socis, o també els hereus tenen la possibilitat de passar a viure-hi si aquests tenen les condicions d'accés. 

El membre de la Cooperativa també ha afirmat que "això tampoc pretén ser un hospital i que els usuaris han de tenir una capacitat d'autogestionar-se", qüestió que ha despertat dubtes entre els assistents. Quan una persona necessiti una assistència específica sanitària s'hauran de buscar solucions entre tots. La Cooperativa sempre facilitarà al malalt les cures necessàries com visites al metge, ajuda amb la cuina i el bany. La Cooperativa finançarà el 70% d'aquests serveis específics i del 30% se n'ha de fer càrrec el mateix usuari. 

Com seran les vivendes?

Tot i que encara és orientatiu, les vivendes podrien ser semblants a les construïdes a la Borda. L'edifici és de fusta; és un element més eficient per construir, tot i que més car. A la Borda es van aixecar sis plantes en sis setmanes. A més, també serà 

El sostre és l'únic element de fusta que queda visible dins de la casa. El terra i les parets es cobreixen amb formigó lliscat, un element que forma part del sistema tèrmic de captació quan el sol a l'hivern entra dins dels habitatges i el formigó transmet la temperatura. Això fa que sigui prescindible l'ús de calefacció: a l'hivern la fusta fa que es mantingui una temperatura de 21 graus. No obstant això, a les habitacions on no hi ha sol la calefacció és necessària i es paga solidàriament entre tots els usuaris.

El de la Borda és l'hivernacle més gran d'Espanya a causa de la seva façana vertical de tres plantes. Aquest, a més, s'obre i es tanca automàticament per permetre les ventilacions necessàries a l'interior de l'edifici. 

L'edifici gaudeix de zones comunitàries per optimitzar els recursos i fomentar la relació de la comunitat: la bugaderia, una cuina-menjador, un espai de cures i salut, terrasses o espais de treball. Fins i tot, la Borda disposa d'un espai per a convidats. 

El pròxim pas

Ara la cooperativa està pendent de l'aprovació definitiva del Pla Director Urbanístic que es troba resolent les al·legacions a la proposta. S'espera que de cara a l'Abril ja estigui feta l'aprovació provisional i definitiva, així, de cara a l'estiu ja es podran comprar les parcel·les. Es tracta d'un solar de 2.496 m² on s'hi podrà construir un edifici de planta baixa amb tres plantes, amb un màxim d'habitatges d'uns 50-60 m².  L'edifici també deixarà espai a jardí, hort urbà i activitats d'oci. 

Plànols del nou habitatge