La Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada repassa els seus 100 anys d'història

La Creu Roja presenta una exposició històrica sobre el seu centenari i prepara un acte de reconeixement als voluntaris

La Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada celebra enguany el seu 100è aniversari amb una exposició històrica i una trobada per reconèixer la tasca dels voluntaris. La mostra s'instal·larà aquest mes a Ca n'Oliver i també visitarà museus de Ripollet i Montcada. 

Història als tres municipis

El 14 d'octubre, s'inaugurarà al Museu de Ca n'Oliver l'exposició sobre la història de la Creu Roja local. La mostra, que més endavant passarà per Ripollet i Montcada i Reixac, proposa un viatge a través dels inicis de l'assemblea de Cerdanyola-Ripollet-Montcada amb fotografies, documents i objectes de diferents èpoques.

"Celebrar 100 anys és tot un miracle i en el cas de les entitats, encara més", ha dit el president de la Creu Roja local, Santiago Morera, durant la roda de premsa de presentació de l'exposició. Morera ha destacat la bona predisposició dels tres ajuntaments, els museus i la Diputació de Barcelona a l'hora de tirar endavant la mostra. En aquest sentit, la cap d'Unitat de Patrimoni i Memòria Històrica del Centre d'Interpretació del Patrimoni de Ripollet, Elena Vilalta, ha assenyalat que aquesta és la primera gran producció conjunta entre els museus d'història dels tres municipis, i ha deixat la porta oberta a seguir fent recerca de la petjada de la Creu Roja a les ciutats.

Una ambulància de la Creu Roja al barri de Quatre Cantons. FOTO: Creu Roja

Una ambulància de la Creu Roja al barri de Quatre Cantons. FOTO: Creu Roja

De la Guerra Civil a la Covid

Els visitants de l'exposició es trobaran objectes, fotografies i documents que els explicaran com es va fundar la Creu Roja, com va sorgir l'assemblea Cerdanyola-Ripollet i com més tard van unir-se amb la de Montcada. A més de la història cronològica, també es mostraran aspectes clau de la tasca dels voluntaris de l'organització: els vehicles històrics, els estris, la documentació I els uniformes. "Fins als anys 80, la Creu Roja estava militaritzada i es pot veure el canvi en els uniformes", ha explicat César Martínez, coordinador de l'assemblea.

L'acció de la Creu Roja que repassa l'exposició va de l'actuació atenent ferits de guerra, fins al Pla Respon que va sorgir amb l'esclat de la pandèmia de la Covid-19. "Els principis de la Creu Roja continuen sent els mateixos, però l'organització s'ha anat adaptant a les necessitats de cada moment", ha dit César Martínez destacant l'ampliació d'actuació que es va implementar a partir de l'any 2000, quan l'atenció en ambulàncies ja havia deixat de ser la seva tasca principal.

Tots els materials s'han recopilat a través dels arxius i col·lecció d'objectes de la Creu Roja, les donacions de socis i voluntaris i l'aportació dels arxius municipals de les tres ciutats. La comissaria de l'exposició, Juana María Huélamo, ha valorat el treball de cerca i recuperació dels materials: "La Creu Roja ha recuperat i restaurat objectes que ja tenia, sempre amb l'ajuda del voluntariat".

Imatge històrica d'una brigada de la Creu Roja de Cerdanyola-Ripollet. FOTO: Creu Roja

Imatge històrica d'una brigada de la Creu Roja de Cerdanyola-Ripollet. FOTO: Creu Roja

La Creu Roja i la inclusió de les dones

A més de l'atenció que ofereixen a les persones, des de la Creu Roja també destaquen l'impacte social que l'entitat té i ha tingut en altres aspectes. Santiago Morera ha recordat com la Creu Roja era un dels únics espais on abans dels anys 70 s'hi podien trobar homes i dones: "Els altres àmbits de la societat estaven separats entre dones i homes".

En el mateix sentit, Juana María Huélamo ha recordat una imatge de l'exposició que mostra una dona tocant la corneta com a membre de la banda musical de la Creu Roja. "Es va fer en un moment on no ens deixaven tocar instruments d'aquest tipus", ha dit la comissaria de l'exposició.

Grup de voluntariat format per homes i dones. FOTO: Creu Roja

Grup de voluntariat format per homes i dones. FOTO: Creu Roja

La celebració del centenari de la Creu Roja seguirà al mes de novembre amb un reconeixement públic als voluntaris. En concret, el 6 de novembre organitzaran una paella popular -que requerirà inscripció prèvia- a la carpa de les Festes de Sant Martí de Cerdanyola.

L'actualitat de la Creu Roja: lluita dels treballadors

La setmana en què s'ha celebrat la presentació de l'exposició, la Creu Roja ha rebut protestes per part dels seus treballadors, que reclamen millores en les seves retribucions. Aquests dies, la secció provincial de l'entitat treballa en un conveni laboral i els treballadors han reaccionat demanant millors condicions.

Sobre aquesta qüestió el coordinador de la Creu Roja local, César Martínez, ha reconegut que en les organitzacions del tercer sector els sous acostumen a ser baixos per la naturalesa de les entitats, ja que no produeixen res.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.