Desesperació entre els restauradors de Cerdanyola: "Els contagis no han baixat, no som nosaltres"

Els propietaris d'alguns bars i restaurants de la ciutat expliquen que necessiten que arribin urgentment les ajudes de la Generalitat

Els restauradors de Cerdanyola del Vallès viuen amb desesperació, decepció i preocupació el tancament continuat dels seus bars i restaurants. El Govern de la Generalitat va anunciar el passat 12 de novembre que les restriccions actuals per aturar la Covid-19 es prorrogarien durant 10 dies més i el pla de desescalada que ha de començar a partir del dia 23 de novembre només permetrà el servei a les terrasses. 

"La sensació de desorganització que hi ha és el que més ens preocupa", explica Isaac Gómez, del restaurant Capicua. "Segueix sense ser justificat aquest segon tancament dels locals", explica, per una altra banda, el propietari del bar Grau. "Hi ha altres comunitats com Madrid on no s’ha pres la decisió de tancar els bars i restaurants i estan aconseguint baixar els contagis. Fa ràbia", declara Antonio Castro, del restaurant Los Abetos i president del Gremi d'Hostaleria del Vallès.

Castro també explica que els contagis a Catalunya no han baixat i que "això demostra, una vegada més, que l’hostaleria no és el focus de propagació". "És més, durant els primers dies que hem tingut tancats, els contagis han augmentat per sobre del 60%; és evident que no som nosaltres", reafirma el president del Gremi.

Pel que fa a la desescalada, els restauradors coincideixen a dir que ja "no és època de terrasses" i que "no sobreviuran". "Sembla que aquesta mesura l'han fet perquè estiguem calladets perquè jo encara no hi veig una intenció real" denuncia Antonio Castro. 

Preocupació per unes ajudes que no arriben

La gran majoria dels establiments vénen ja molt tocats a conseqüència dels mesos de tancament durant el primer estat d'alarma. Ara, expliquen, s'està fent més difícil surar la plantilla de treballadors, la majoria en ERTO i sense cobrar.

"També ja coneixem a gent que no podrà tornar a obrir les portes del seu local", es lamenta Isaac Gómez, "aquesta situació ha condicionat la vida de molta gent i sembla que ningú ha fet bé la seva feina, això és el que ens desespera", diu.

A banda d'exigir una millor organització, els restauradors també exigeixen que arribin urgentment els ajuts de la Generalitat. "És una vergonya que es col·lapsi totalment la pàgina per poder sol·licitar els ajuts. Hi ha una incertesa total i encara no sabem qui rebrà aquests ajuts i qui no", afirma Antonio Castro. 

Isaac Gómez explica que també és inacceptable decidir que es tanqui un negoci sense cap mena de compensació a canvi, "ara t’has de posar davant l’ordinador reclamant unes ajudes que semblen la Bonoloto", diu. 

El servei a domicili i per emportar com a nova supervivència 

Tot i això, però, n'hi ha que reben positivament la possibilitat de seguir oferint el servei de menjar a domicili i per emportar. "Tenim una clientela fidel i això fa que tinguem molta demanda del servei a domicili", explica Albert Grau, qui diu que per això estan sobrevivint econòmicament. 

Al restaurant Capicua aquest servei també els serveix per no estar "quiets" i poder seguir tenint contacte amb els seus clients. "Però sabem que això no és una substitució perquè beneficis no n'entren", explica."Només demanem tornar a treballar", diu Antonio Castro. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.