Què es commemora a Cerdanyola i Sant Cugat a la Nit de Nadal?

La Nit de Nadal 1350 un grup de nobles dirigits per Berenguer de Saltells, fill de de Cerdanyola, van assassinar l’Abat Biure a l'interior del Monestir de Sant Cugat, quan cantava la missa del Gall

La Nit de Nadal a Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès, no només se celebra aquesta festivitat religosa, igual que a la resta del país, sinó que també es commemora un dels fets històrics que més va marcar en l'imaginari col·lectiu de les dues poblacions en aquella època.

El 1350, el noble Berenguer de Saltells, a causa d’una disputa testamentària, mata l’abat de Sant Cugat dins de l’església del Monestir de Sant Cugat la mateixa nit de Nadal, mentre cantava la missa del Gall, i causa un gran impacte en la comunitat monàstica, i també en la societat d’aquella època.

Segons la història oficial, els Saltells eren una família de nobles de Cerdanyola del Vallès i tenien uns vincles estrets amb el Monestir de Sant Cugat. Ramon de Saltells, el pare de Berenguer, va morir 1348 i va deixar els seus béns al Monestir, amb una reserva de 10.000 sous per al seu fill, que en aquell moment estava absent de la casa familiar. Tot i que no se sap amb exactitut el motiu de l'absència de Berenguer, s'ha considerat la possibilitat que estigués en campanya amb l’exèrcit del rei.

Pedra i Sang

Pedra i Sang

 

De totes maneres, Berenguer torna un any més tard i reclama la seva part de l’herència, però l'Abat Biure s'hi nega. Llavors, un arbitratge estipula que l’Abat Biure li ha de pagar 47.340 sous en el termini de sis mesos. Com que l'abat imcompleix el pagament, la nit de Nadal del 1350 Berenguer de Saltells i els seus companys, membres de l’elit vallesana, irrompen a l’església del Monestir de Sant Cugat durant la missa del Gall i maten l’abat.

Aquest episodi deixa empremta en la seva època per la rellevància dels implicats, i la data i el lloc escollits. Amb el temps es crea una llegenda entorn dels personatges i els llocs implicats, dels quals se n’ha mantingut la memòria fins a l’actualitat.

De fet, a dia d'avui encara es conserva a l’església del Monestir de Sant Cugat l’urna que suposadament conté les despulles de l’abat. Des de l’any 2000, es reviu cada any l’episodi amb l’obra teatral musicada Pedra i sang a Sant Cugat; i des del 2004 es realitza el Camí de Justícia des de Cerdanyola, rememorant el camí que van fer Berenguer de Saltells i els seus acompanyants la Nit de Nadal de 1350. 

Imatge del Camí de Justícia de l'any 2021. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge del Camí de Justícia de l'any 2021. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.