Es posa en marxa una campanya solidària amb Ucraïna

La campanya pretén recollir fons per a la població d'Ucraïna i sensibilitzar envers la cultura de la pau

El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, entitats de la ciutat i l'Ajuntament han posat en marxa una campanya d'accions solidàries amb la població afectada pel conflicte a Ucraïna. La finalitat de la campanya és doble. D’una banda, recaptar fons per cobrir les necessitats de la població a Ucraïna i d’altra, sensibilitzar a la població envers la cultura de la pau.

Com es pot col·laborar?

La campanya anima la ciutadania a participar i col·laborar en les activitats suggerides per les diferents entitats del municipi entorn aquesta situació d'emergència. Les entitats poden organitzar activitats solidàries notificant el Consell a través d'aquest formulari i totes les iniciatives es recolliran al web www.cerdanyola.cat/ucraina.

A més a més, s'han habilitat números de compte bancaris per fer donacions econòmiques. "La millor manera d'assegurar-se que els fons arriben a destí convertits en ajuda real és vehicular-los a través d'organitzacions que treballen a terreny", destaquen des del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, alhora que recomanen fer les donacions tant públiques com privades als números de compte que ha habilitat el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament: Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531; Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627. Per tal que es destini al conflicte armat a Ucraïna, cal incloure el concepte: Campanya 3699-Crisi Ucraïna.

Asseemblees obertes

El 21 de març, el Consell va organitzar dues assemblees obertes per informar les entitats sobre el desenvolupament de la campanya. La primera tinent d’alcaldia, Pepi Rivera, va obrir els actes explicant que “la finalitat d’aquesta campanya impulsada pel Consell de Cooperació i Solidaritat és doble. D’una banda recaptar fons per cobrir les necessitats de la població a Ucraïna i d’altra, sensibilitzar a la població envers la cultura de la pau”.

Cristina Real (Mans Unides) i Júlia Ojeda (Fundació Roser de Maig), com a representants del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, van explicar el funcionament de la campanya i van fer una crida a les entitats a participar-hi. Pel que fa a la sensibilització envers la cultura de la pau, totes dues van coincidir que “és important que les entitats actuïn com a agents  i transmissors de pau”.

Les entitats que vulguin organitzar una activitat solidària en el marc de la campanya, han de comunicar-ho aquí. Tant l’Ajuntament com les entitats del consell faran difusió de l’activitat a través dels seus mitjans. A les assemblees també es va acordar que les entitats organitzadores s’han de fer càrrec de fer la donació dels fons recaptats. El Programa Municipal de Cooperació canalitzarà les consultes sobre la campanya a través del correu cooperacio@cerdanyola.cat.

Cultura de la pau

A més de la presentació de la campanya, les dues assemblees han comptat amb la participació de la Universitat Internacional de la Pau, CàritasCreu Roja.

Les intervencions de les persones representants de les ONGs van posar de relleu la importància de mantenir una postura pacifista i van denunciar les fòbies que poden sortir arrel del conflicte com ara la russofòbia. Així mateix, van compartir que la via més segura i eficaç per donar suport a la població afectada és fer donacions econòmiques a entitats especialitzades que treballen sobre terreny. També van manifestar que la resposta de suport i de rebuig al conflicte que s’està donant a aquest tant per part de governs com de la ciutadania hauria de ser la resposta que es doni a tots els conflictes i catàstrofes que es produeixen a arreu del món.

Neus Sotomayor, experta en cultura de la pau i directora i coordinadora de la Universitat Internacional de la Pau va posar sobre la taula la necessitat de trobar una resolució democràtica al conflicte afirmant que “la pau aconseguida a través de l’opressió i de les armes mai serà una pau positiva”. Sotomayor va definir ‘pau positiva’ com aquella fonamentada en la seguretat humana (no en la seguretat militar) i vinculada a la creació de les condicions perquè tothom tingui les necessitats bàsiques cobertes i garantides.

Marina Pous, tècnica referent de Càritas a Cerdanyola, va informar durant la seva intervenció que Cáritas Española treballa a Ucraïna des de l’any 2010.  Actualment Càritas Ucraïna disposa de 33 dispositius arreu del país amb l’objectiu de cobrir les necessitats bàsiques en coordinació amb els dispositius de Càritas situats a les fronteres dels país. Tot el suport es canalitza a través dels dispositius locals. A més de les actuacions d’emergència sobre terreny, Pous va explicar que Càritas desenvolupa actuacions de sensibilització i denúncia i exigeix compromís polític tant de les parts implicades directa com indirectament per tal garantir els drets i la resolució del conflicte de la manera més civilitzada possible.

Santiago Morera, president de l'Assemblea de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet- Montcada, va explicar que “ens trobem amb el moviment migratori més gran des de la Segona Guerra Mundial. S’estima que el nombre de persones desplaçades d’Ucraïna arribi fins als 18 milions”. Morera també va informar que el suport sobre el terreny de Creu Roja es basa en el principi de subsidiarietat: tot el que es pugui, s’ha de solucionar al territori. Els punts centrals d’ajuda de Creu Roja s’han establert als països fronterers Romania, Eslovàquia, Lituània i Moldàvia. Juntament amb Dinamarca, Creu Roja Espanyola està actuant al territori fronterer amb Romania. A més de l’actuació a nivell internacional, Creu Roja actua a nivell estatal. Només a Catalunya, a data 19 de març, s’ha ofert allotjament a 3.526 persones, a través del Programa Estatal de Refugi, gestionat entre d’altres entitats, per Creu Roja.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.