Un estudi de la UAB revela que l'exposició al verd urbà beneficia més a les dones

Menys dones que homes freqüenten les zones verdes de la ciutat però la salut mental d'elles se'n beneficia més

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat la relació entre la salut mental i l'exposició a les zones verdes de les ciutats aprofundint en les diferències segons gènere i sexe, concloent que les dones es beneficien més del contacte amb aquestes zones verdes urbanes.

L'estudi, recentment publicat a la revista científica Health and Place, determina també que les dones freqüenten menys aquestes zones a causa de la preocupació per la seva seguretat, provocada per les normes de gènere i els rols socials. "Aquesta circumstància també podria explicar-se pel fet que aquests espais no estan dissenyats i planificats per a les dones igual que per als homes", segons Marta-Beatriz Fernández Núñez, investigadora del ICTA-UAB y primera autora de l'estudi.

Nous programes de planificació de parcs

Amb les conclusions de l'estudi, l'equip investigador afirma que cal garantir una major equitat i justícia de gènere als accessos a àrees urbanes, i fer-ho amb polítiques de planificació. Així mateix, fan una crida als planificadors i dissenyadors de parcs perquè tinguin en compte l'opinió de dones i infants en la projecció dels de les zones verdes urbanes.

El disseny dels parcs ha d'incloure, segons els investigadors, elements recreatius, naturals i de seguretat, a més d'estar subjectes a un manteniment continu. També proposen incorporar camins adaptats per a cotxets de nadó i zones de joc per a infants, perquè les famílies s'aprofitin d'aquestes zones i els residents de la ciutat no quedin exclosos.

Terminologia incorrecta

L'estudi de la UAB també posa de manifest que la literatura científica no utilitza correctament la terminologia que associa el sexe i el gènere amb la salut mental en un entorn natural urbà. Els redactors de l'estudi consideren que estudis futurs haurien d'analitzar les diferències socials de gènere associades a aquest tema.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.