Un estudi de la UAB revela que reduir el consum de sucre és sostenible

Les polítiques fiscals sobre el sucre permetrien complir amb els objectius ambientals, socials i econòmics

Reduir el consum de sucre tindria importants beneficis en la lluita contra el canvi climàtic, així com en la recuperació de la crisi sanitària i econòmica associades a la pandèmia de coronavirus. És la conclusió d'un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que analitza els possibles beneficis col·laterals pel clima mitjançant la reorientació de les terres de cultiu existents per a usos alternatius.

L'estudi publicat el 25 de juliol a la revista científica Nature Sustainability, destaca que les polítiques d'imposició d'impostos al sucre permetrien aconseguir objectius contraposats; d'una banda, el sucre és possiblement un dels pitjors aliments per a la salut, però per altra un gran potencial per a la producció de biocombustibles.

La reducció d'emissions es pot quadruplicar

Els investigadors Lewis KingJeroen van den Bergh avaluen la reorientació de les terres de cultiu existents per a usos alternatius, examinant tres escenaris que hauria de fer la Unió Europea: la reforestació de les seves actuals terres de cultiu de sucre, el canvi dels cultius de remolatxa sucrera per la producció d'etanol, i l'exportació del seu excedent de producció de sucre. També, el Brasil hauria de canviar els seus cultius de canya de sucre per la producció d'etanol.

Els resultats indiquen que amb aquestes accions les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle podrien reduir-se entre 20,9 i 54,3 MtCO2e a l'any en el primer escenari. Aquest estalvi seria el doble que en el segon escenari, i unes quatre vegades major que en el tercer.

Dues claus: la remolatxa i l'etanol

L'estudi conclou que si la UE se centrés en la producció de sucre a partir de la remolatxa i el Brasil produís etanol a partir de la canya de sucre, el resultat serien els majors beneficis mediambientals a la societat. La producció d'etanol de canya de sucre ja ha demostrat ser una viable alternativa al sucre al Brasil.

Per tant, l'impacte econòmic en els agricultors de la UE i del Brasil seria mínim: "Es tracta d'un clar exemple de com una àmplia col·laboració pot ajudar a dirigir la societat en una direcció més sostenible", explica Jeroen van den Bergh, professor de recerca ICREA en el ICTA-UAB.

Imprescindible la pujada d'impostos del sucre

Per a aconseguir aquesta reducció del consum de sucre, és probable que la UE apliqui un enfocament similar a l'utilitzat per la reducció del consum del tabac: educació i polítiques orientades al canvi d'hàbits, amb un important paper dels impostos. Els impostos sobre el sucre han demostrat ser eficaços i políticament populars en països com el Regne Unit per la consecució dels objectius del canvi climàtic. 

"Canviar l'ús dels cultius de sucre presenta una estratègia atractiva des d'aquesta perspectiva, ja que el sucre és possiblement el cultiu menys eficient per a ser utilitzat com a aliment, i a més dels seus impactes negatius sobre la salut, és també el cultiu més eficient per al biocombustible des d'una perspectiva d'energia neta", indica Lewis King, investigador de l'ICTA-UAB i primer autor de l'estudi.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.