Fáfila: “Les mesures de la Generalitat no permeten un vincle afectiu clau amb l’infant a les aules"

Entrevistem a la directora de la Llar d'Infants Ninot de Cerdanyola, Pilar Fáfila

Les tres escoles bressol públiques i totes les llars d’infants privades de Cerdanyola ja s'han adherit al comunicat conjunt que anuncia que aquests centres no reobriran les seves portes en la Fase 2 de la desescalada, encara que la normativa ho permeti. Pilar Fáfila, directora de la Llar d'Infants Ninot, manifesta el seu desacord amb la situació i critica la poca informació per a la reobertura que els ofereix la Generalitat, reclamant així un canvi de criteri per poder tornar a les escoles.

Eslògan de les llars d'infants / Cedida

Eslògan que han creat les llars d'infants / Cedida

El passat 20 de maig la Generalitat va presentar el Pla d'Obertura de Centres Educatius en la Fase 2 de la desescalada. Perquè no reobrir encara les llars d'infants?

No tenim informació per part de la Generalitat; ens sentim totalment desprotegides i abandonades amb uns protocols de reobertura que no ofereixen unes garanties òptimes als nostres nens i nenes. Creiem que són els professionals del món de l'educació i del món sanitari (els pedagogs, mestres, psicòlegs, pediatres...) qui haurien de fer un protocol per a la reobertura i ens expliquessin perquè aquestes mesures serien les més adients.

En el comunicat destacàveu la falta de consideració del Departament d'Ensenyament. Per què?

Perquè no han pensat en les criatures, han pensat a fer una reobertura. Protecció Civil va fer unes pinzellades i va dir: "amb aquestes mesures ja en tenim prou per a les llars d'infants". Per això demanem que des de la Generalitat siguin responsables i que sàpiguen el que és millor pels nostres infants. Han abandonat tant a les escoles bressol públiques i les llars d'infants privades com als Ajuntaments.

Perquè les mesures de la Generalitat priven la conciliació familiar i els drets dels infants?

La seguretat més important per a nosaltres, a banda de la sanitària, és la psicològica i l'afectiva i aquestes mesures no ens permeten tenir un vincle afectiu amb els infants. El que més mal ens fa és no poder tenir les nostres criatures a les mans... No els podrem agafar, els hem de tenir a més d'un metre de distància. S'ha de pensar que els nens i nenes han passat tres mesos en una situació de confinament i aquesta ha estat una realitat molt dura per a les famílies i, a sobre, quan arriben a la teva escola i quan penses que tu els podràs consolar, li dius a l'infant que no es pot apropar.

A més, hauràs d'arrabassar dels braços dels pares a un nadó d'un anyet, que no es recorda de tu, i amb la mascareta te l'emportes cap a la classe, li passes el termòmetre, li treus la roba i les sabates i li dónes a una educadora que no el pot consolar, ni pot fer-li petons a aquella criatura que està en període d'adaptació total. Després, també els hauràs de dir als infants que juguin a un racó només amb les seves joguines i que no s'apropin als seus companys, que no poden jugar junts. Però, a banda, i si un nen cau? Que l'hauràs d'aixecar amb unes pinces i no li faràs una abraçada de consol? És inviable.

Pel que fa a la conciliació familiar, vam demanar una ampliació de l'horari d'obertura i del menjador, perquè al principi només podíem obrir de 9 h a 13 h i sense servei de menjador. Era impossible, ja que el nen a les 12 h ja té gana i els pares encara estan treballant. Així que ens van donar permís per fer-ho, però sempre amb les mesures sanitàries.

I de cara als educadors? També fan una feina fonamental en l'educació i hauran de ser molt estrictes amb els protocols.

I tant. Per exemple, per fer el canvi del bolquer t'has de posar, com a mínim, dos parells guants. I ara, suma-li la mascareta i la desinfecció de les mans cada dues hores. Hi ha moltes mesures que són inviables, però aquestes, fins i tot, són acceptables. Nosaltres ja netejàvem les joguines i les taules constantment i és que no són totes aquestes les mesures que ens han fet no reobrir, ha sigut la part emocional.

A més, nosaltres donaríem la vida pels nostres infants. Ens els van arrabassar quan va començar el confinament i, per qui té vocació, ha estat molt dur. I ara et diuen que els pots tornar a tenir al teu costat, però que no els podràs agafar i que els hauràs d'estimar a distància...

I això com ho entendrien els nens? Els estaríeu donant un missatge equivocat?

Sí. I no els podem fer mal. L'etapa 0-3 és la base de l'educació. Les llars d'infants són primordials i la Generalitat se n'hauria d'adonar que no som una guarderia, que som uns centres base, tant com s'ha demostrat psicològica i pedagògicament. Nosaltres som els pilars del que seran els nostres infants l'endemà i és lamentable que aquesta sigui l'etapa oblidada de l'educació.

A banda d'això, és viable econòmicament mantenir a només 5 infants per espai?

No. Hem demanat a la Generalitat un pla de rescat i a l'Ajuntament de Cerdanyola una ajuda econòmica. Demanem aquest rescat econòmic per poder continuar pagant els nostres lloguers amb totes les despeses de les escoles i així, mínimament, podrem fer la reobertura el mes de setembre.

Així, quina és la solució per donar resposta a les famílies però també garantir el bon desenvolupament de l'infant?

Un protocol digne i més documentació per part de la Generalitat. S'han d'ampliar els ràtios i s'ha de tornar a planejar el protocol d'obertura. A més, també s'hauria de fer una campanya que ho expliqui tot amb detall per tranquil·litzar les famílies; n'hi ha que es replantegen el fet de venir a les escoles perquè no ho tenen clar. I el que he dit abans, que els professionals expliquin com s'ha de fer aquesta reobertura i quins són els protocols que han de seguir mestres i educadores.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.