La Floristeria Casamitjana, 50 anys d’història i comerç local

Fruit de la casualitat, del talent de la família i de les excedències de l'hort de la casa familiar va néixer la floristeria

La Maria Casamitjana porta actualment el negoci que van començar els seus pares a la seva casa familiar de Cerdanyola del Vallès. Ella ha dedicat tota la seva vida a l'art floral i, d'ençà que era ben petita, ja tenia un talent innat amb les flors. Fa aproximadament 50 anys que la Floristeria Casamitjana es va inaugurar a la ciutat.

Una botiga històrica

Aquest comerç va nèixer de les excedències de l'hort de la casa de la família Casamitjana. "A Cerdanyola i, sobretot, a les cases del carrer de Sant Ramon, això passava molt; cultivàvem les verdures per a nosaltres, però teníem un excedent", explica la Maria. Quan passava això, les cases obrien les seves portes i treien la verdura al carrer, la pesaven i la venien als passejants. "Faves, coliflors, mongetes, patates... Hi havia de tot! Així que la meva mare va començar a decorar l'entrada de la casa amb algunes plantes perquè es veiés bonic a l'hora de vendre".

Els clients, que admiraven aquelles plantes, van començar a preguntar cada vegada amb més freqüència si estaven a la venda. El pare de la família, que era jardiner, va veure aquesta situació com una oportunitat per fer més negoci i va començar a plantar també algunes plantes a la casa.

Més tard, fruit de la casualitat, el pare de la Maria, que treballava al Jardí Botànic de Barcelona, va veure que era costum que la gent comprés flors al mercat de Montjuïc i va pensar que als cerdanyolencs també els podria agradar comprar-ne conjuntament amb les plantes i les verdures. L'hort de la família es va convertir, així, en un viver i tot va començar a funcionar.

"De sobte, veiem que el negoci funciona entre la població: la gent compra flors, comencen les diades i cultivem més flors" fins que arriba l'hora de penjar el cartell de la botiga.
 

El dia que es va penjar el cartell de la Floristeria Casamitjana / Cedida

El dia que es va penjar el cartell de la Floristeria Casamitjana / Cedida

50 anys d'evolució i canvis

"Tot el que he viscut ho he viscut aquí, a la ciutat. La nostra botiga sempre ha estat de Cerdanyola i per a la gent de Cerdanyola" explica la Maria, que recorda sorpresa com recentment va arribar a la botiga una clienta per copiar el ram de la mare, que es va casar fa 30 anys, i que va fer la Maria mateixa. "Ara estic fent rams de noces de plata per a nuvis a qui vaig veure casar".

"Els canvis de l'art floral de la botiga s'aprecien realment en els rams de núvia", diu. La Maria, que recalca que "l'antiguitat era complexa", explica com abans es feia servir l'esparreguera dura per crear una base on clavar les flors i fer un ram. "Avui en dia utilitzem una espuma amb aigua que talles a la mida del gerro". A més, explica que "els dies de mercat eren sagrats". La família s'aixecava a les quatre del matí i s'hi quedaven fins al migdia. En aquells anys tampoc existien les càmeres frigorífiques i s'havia de buscar el lloc més fresc de la casa, al sota escala, per guardar-hi les flors i que no es fessin malbé.

Durant aquests 50 anys, no tan sols ha canviat l'art floral sinó també la manera de celebrar els actes culturals i religiosos. "Per exemple, les flors d'un enterrament d'ara no són les mateixes que es feien servir abans, fins i tot, érem nosaltres els qui anàvem a portar les flors a la casa del difunt perquè abans molta gent moria a casa seva".

La Maria explica que el que més ha canviat en els últims temps ha estat la demanda de flors soltes per la de rams. Els rams, diu, es mantenen vius més temps i això, per exemple, en el context actual de pandèmia, és el que es busca: "la gent vol tenir alguna cosa verda a la casa que perduri per si no poden sortir".

Per això, per la Maria, un florista sempre ha de saber comprendre els clients i entendre que els temps van canviant. "L'art floral forma part del cercle de la vida de les persones: nosaltres intervenim en la vida d'una persona des que neix i, pot ser, fins que mor." A més, quan li pregunten si la floristeria té futur ella sempre contesta que "sí, i molt". "La gent sempre tindrà la necessitat d'apropar-se a la natura, que queda anul·lada per les grans ciutats... Aquí és quan nosaltres hi intervenim".

El taller de la Maria / Foto: Laura Arias

El taller de la Maria / Foto: Laura Arias

Celebracions

La Floristeria Casamitjana ha estat testimoni dels inicis de les festes populars de la ciutat així com de les diades més importants per a una floristeria, el Sant Jordi.

"El meu pare tenia quatre solcs de la rosa Chrysler Imperial plantats a l'hort i recordo com cada Sant Jordi embolicàvem les roses en paper de plata", explica na Maria. "Econòmicament i emocionalment, aquest és el millor dia que viu una floristeria".

Serà exactament l'any 2022 quant la floristeria compleixi els seus 50 anys. Així, la Maria vol deixar clar que l'existència de la floristeria no acabarà ni aquí ni ara i que, sens dubte, en seguirà complint molts més.

La Maria Casamitjana / Foto: Laura Arias

La Maria Casamitjana

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.