La fundació Catalònia posa el focus en l'acompanyament en casos d'abús a víctimes amb discapacitat

La jornada ha inclòs sessions amb experts que treballen amb víctimes de la violència sexual

Catalònia Fundació Creactiva ha acollit, aquest dimecres 5 d'octubre, una jornada dedicada al suport a les víctimes d’abús amb discapacitat intel·lectual. La sessió ha inclòs xerrades i trobades per reflexionar sobre els processos judicials, sanitaris i d'atenció a les víctimes d'aquest col·lectiu, en col·laboració amb la Unitat d’Atenció a les Víctimes amb Discapacitat Intel·lectual (UAVDI).

Aquesta jornada, feta a l’auditori del Recinte Flor de Maig de Catalònia Fundació Creactiva, a Cerdanyola, ha estat oberta a qualsevol persona interessada, i s'han celebrat sessions amb experts del cos de Mossos d'Esquadra i professionals de diferents perfils que treballen a diferents punts de l'Estat (metges, psicòlegs o tècnics d'inclusió) abordaran el tema dels abusos sexuals a persones amb discapacitat intel·lectual i altres maltractaments. Entre el públic de l'acte han abundat els treballadors de departaments i espais relacionats amb la temàtica, així com diversos familiars de víctimes. 

Violència sexual en dones amb discapacitat intel·lectual

L'atenció a les víctimes durant tots els processos des que es coneix l'agressió ha estat un dels temes centrals de la jornada. Un dels col·loquis ha incorporat la visió de professionals de l'àmbit sanitari, judicial i policial.

Una de les ponents ha estat Olga Puig, psicòloga clínica i coordinadora del Programa de prevenció i tractament de les seqüeles psíquiques en dones víctimes d'agressió sexual de l'Hospital Clínic de Barcelona. Puig ha posat el focus en la necessitat d'atendre i fer seguiment, des de l'arribada a urgències, els efectes físics i psicològics de l'agressió, així com l'impacte a mig i llarg termini que tindrà el procés judicial si la víctima decideix denunciar.

Per la seva banda, l'advocada especialista en violència sexual, Ester Garcia, ha assenyalat que el sistema judicial pateix una manca de formació muti disciplinar perquè els treballadors puguin tractar amb les persones amb discapacitat intel·lectual, especialment en els moments de demanar declaració i tenir un primer contacte amb la víctima. En la mateixa línia, ha reivindicat que es creï un torn d’ofici específic en aquesta matèria.

Des del Grup d'Atenció a les Víctimes de Violències Sexuals (GAVVS) de Mossos d'Esquadra, Alicia Paniagua ha indicat que el seu grup es dedica a l'atenció i acompanyament a víctimes d'agressions d'autors que no coneixen i no formen part del seu cercle pròxim. Aquests casos, assegura, s'allarguen més en el temps i requereixen una atenció especial. En relació amb les víctimes amb discapacitat intel·lectual, ha recordat que cal tenir en compte que les dificultats per expressar-se no vol dir que no entenguin les preguntes que se'ls fan en la investigació, i que sovint no saben que allò que han patit és un delicte.

Joana Corominas, director de la UAVDI Catalònia: "El fet que es conegui aquest recurs provoca que ens arribin més víctimes"

Poques denúncies: la punta de l'iceberg

Les dades exposades pels diferents ponents demostren que es denuncien menys casos d'agressions dels què realment hi ha. Irene Torres, psicòloga forense de la UAVDI, i Joana Corominas, directora de la UAVDI Catalònia, han explicat que l'any 2020 van atendre 35 víctimes. L'any 2021, en van atendre 80. I aquest 2022 ja n'han atès 69.

"El fet que es conegui aquest recurs fa que ens arribin més víctimes", ha afirmat Corominas, qui afegeix que la majoria de casos són persones d'entre 18 i 40, però cada cop els hi arriben més menors. En aquest sentit, la directora de la UAVDI Catalònia destaca en declaracions al TOT la importància de "sensibilitzar i donar a conèixer dades destacables que demostren que, tot i que ens arriben casos, hi ha un número negre que no coneixem", afegint que els professionals són els encarregats de fer visible aquesta qüestió "des de la prevenció i donar informació a les víctimes perquè puguin desplegar-se tots aquests suports".

Olga Puig (Hospital Clínic) també ha relatat que arriben pocs casos al centre, tenint en compte la incidència global. També hi coincideix Ester Garcia (Advocada), qui assenyala que al seu despatx, un 5% dels casos són persones amb discapacitat. I en dos anys de vida del GAVVS de Mossos d'Esquadra encara no han arribat víctimes amb discapacitat intel·lectual.

La necessitat de l'acompanyament

Des de la UAVDI destaquen la necessitat de comptar amb la figura del facilitador, que acompanya la víctima durant el procediment penal. Aquesta figura, que són professionals especialitzats, facilita la comunicació i l'entesa entre les persones amb discapacitat intel·lectuals diverses i els treballadors del procediment, siguin policies, jutges o fiscals.

Israel Berenguer, facilitador de la UAVDI a Madrid, ha explicat que el 44% dels casos sense facilitador a Madrid s'arxiven en primera instància. Amb facilitador, el percentatge baixa fins al 10%, augmentant els casos que continuen dins el procés judicial. Pel que fa a les condemnes, sense facilitador se'n dicta un 8%, i amb facilitador puja fins al 37%.

Què és la Unitat d’Atenció a Víctimes amb Discapacitat Intel·lectual (UAVDI)?

La Unitat d’Atenció a Víctimes amb Discapacitat Intel·lectual (UAVDI) és un recurs especialitzat en casos d’abús sexual i altres tipus d’abús o maltractament a persones amb discapacitat intel·lectual que va posar en marxa Catalònia Fundació Creactiva el 2020 en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra. La unitat, que està a Valldoreix, atén cada any prop d’un centenar de víctimes amb discapacitat intel·lectual de qualsevol edat i població i les acompanya en tot el procés policial i judicial.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.