El Govern preveu declarar la propera setmana l'estat de "preemergència" per sequera

L'executiu intensificarà mesures de la fase d'excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat a l'espera d'aprovar l'emergència a finals de desembre

El Govern preveu declarar la propera setmana l'estat de "preemergència" per sequera al sistema Ter-Llobregat, del qual forma part el municipi de Cerdanyola del Vallès i tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Així ho han anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, en la roda de premsa posterior a la Reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera. 

Reyes ha advertit que s'entra en un escenari "molt complicat" després d'una tardor molt seca i ha avisat que la situació de sequera és "molt crítica". Per això, ha explicat, es plantegen un estadi "intermig" entre l'excepcionalitat i l'emergència que permeti intensificar algunes mesures o restriccions durant el proper mes o mes i mig.

El director de l'ACA ha matisat que aquest estadi intermig de preemergència només s'aplicaria al sistema Ter-Llobregat perquè és on viuen més persones i on hi ha més activitat comercial i industrial. "L'esforç que podem fer des de la regió metropolitana en benefici de la resta de comarques és molt important", ha indicat. Sobre les mesures concretes que es podrien intensificar durant aquest període transitori, Reyes ha afirmat que es concretarà en els pròxims dies.

Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua. FOTO: ACN

Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua. FOTO: ACN

 

 

Situació crítica

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha destacat que és "la pitjor sequera que ha viscut mai Catalunya" i ha indicat que la pluja ha estat i continua sent "del tot insuficient". Plaja ha afirmat que s'han mobilitzat 110 milions d'euros per incrementar la disponibilitat d'aigua i que ara volen avançar-se a futurs escenaris d'escassetat.

Per això, ha dit, es volen prendre mesures extraordinàries sense esperar que els embassaments més secs es trobin amb les reserves per sota del 16%, que marca l'entrada en la fase d'emergència. Actualment, les reserves d'aigua als embassaments se situen per sota del 19%.

De fet, la setmana passada, el volum d'aigua al conjunt dels embassaments de les conques internes va caure per sota dels nivells més baixos fins ara, que dataven de fa 34 anys. Dos anys consecutius secs a finals dels anys 80 del segle passat van enfonsar els nivells de reserves a un mínim del 19,12% el 16 de novembre del 1989, tenint en compte els mateixos embassaments que actualment, excepte la Llosa del Cavall, que encara no estava operatiu.

 

 

Reducció de la pressió de l'aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Davant d'aquest escenari, Aigües de Barcelona ja fa dos mesos que es prepara per la reducció de la pressió d'aigua a la xarxa. Segons el coordinador del Pla de Sequera d’Aigües de Barcelona, Josep Lluís Armenter, aquestes restriccions s’han pogut fer “sense incidències” i, per tant, la xarxa està “preparada” per aplicar-ho als municipis que se situin per sobre dels limits fixats per l’ACA. La reducció de pressió, quan es comenci a aplicar, serà inicialment en horari nocturn per intentar que l’afectació als usuaris sigui mínima.

Segons Aigües de Barcelona, amb les proves efectuades durant els mesos de setembre i octubre a diferents punts de l’àrea metropolitana, inclosa la ciutat de Barcelona, l’impacte de la reducció de la pressió a la xarxa només es notaria als pisos alts dels blocs de més envergadura. A la resta, diu, la mesura és pràcticament imperceptible.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.