Guardonat un projecte de la UAB sobre el paper de les mascotes en la transmissió del coronavirus

Es tracta d'un projecte impulsat per un equip dels centres de recerca IRTA-CReSA

Un projecte de recerca de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha rebut un guardó econòmic de la Fundació BBVA per seguir investigant. La recerca se centra en el paper de les mascotes en la transmissió del virus SARS-CoV-2 que dirigeixen el veterinari Joaquim Segalés i la viròloga Júlia Vergara-Alert.

Segalés és investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i Vergara-Alert, viròloga especialista en malalties animals de l'IRTA-CReSA. Els dos investigadors formen part del grup de models animals de l'Organització Mundial de la Salut, i van publicar recentment un estudi sobre el primer cas de coronavirus en un animal de companyia a Espanya: el del gat Negret.

En la descripció del seu projecte, compartida per la Fundació BBVA, els autors assenyalaven que el SARS-CoV-2 es considera "un agent patogen zoonósic", encara que "bàsicament es transmet entre humans". "No obstant això, hi ha diferents descripcions que indiquen que les mascotes poden ser exposades al virus. Mitjançant infeccions experimentals realitzades amb gats, hàmsters i fures han demostrat que a més el virus es pot transmetre entre animals", apuntaven.

El projecte, ha estat impulsat per un equip de l'IRTA-CReSA que ha estat investigant el coronavirus en animals des de 2014, amb l'objectiu d'establir la freqüència d'infecció pel SARS-CoV-2 en mascotes i determinar el seu paper potencial en l'epidemiologia de la Covid-19.

La Fundació BBVA va anunciar a finals de maig una convocatòria d'ajuts per a fomentar la recerca sobre el coronavirus, en la qual s'incloïa una àrea d'Ecologia i Veterinària a la qual dedicarien 400.000 euros per a quatre projectes. S'han seleccionat un total de vint projectes entre totes les categories, que impliquen a més de 400 investigadors que des de diferents angles, tracten els mecanismes de la infecció, el seu diagnòstic i tractament, així com el seu impacte psicosocial i econòmic.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.