Història, esport i cultura feminista en la celebració del 8M a Cerdanyola

S'ha presentat un programa d'activitats impulsat per l'Ajuntament i les entitats

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones i a Cerdanyola del Vallès se celebrarà amb un seguit d'activitats que reivindiquen el paper històric, social, cultural i esportiu de les dones. La pandèmia ha obligat a adaptar els activitats i moltes d'elles es faran de forma virtual.

 

Col·laboració de les entitats

"El conjunt d’activitats d’aquest proper 8 de març es dediquen a fomentar un model de lluita col·lectiu", destaca l'Ajuntament de Cerdanyola. El programa s'ha construit en col·laboració entre el consistori i les diferents entitats municipals amb activitats, organitzades per entitats actives de la ciutat i diversos serveis de l'Ajuntament coordinats per part de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+.

La regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, va destacar en roda de premsa, el dijous 25 de febrer, el paper de les entitats i l'objectiu de visibilitzar les dones que té el programa. A més, Urbano va assenyalar que el 8M és "una data reivindicativa que preten trencar amb els espeteoritps de gènere" i va reconeixer que l'acció local en aquest sentit és molt important.

En la mateixa línia, l'alcalde Carlos Cordón va assegurar que és "indispensable que les institucions vetllin per la igualtat" i va posar el focus en el fet que, tal com indica l'ONU, la pandèmia tindrà un impacte major en les dones. 

 

Tres campanyes centrals

Exposicions, projeccions de pel·lícules, obres de teatre, xerrades, visites guiades en l'àmbit històric i una curs virtual centren el programa d'activitats que, a més, comptarà amb tres campanyes paral·leles. La primera es farà sota l’etiqueta #PapallonesLiles, amb la col·laboració de l’Associació d'Artistes Plàstics i inspirada en el projecte "El Batec de les papallones" i per la qual Cerdanyola s’omplirà de papallones liles amb els desitjos feministes de diversos col·lectius, centres educatius, entitats i persones a títol individual, penjats als balcons, a la plaça de l’ajuntament i a les xarxes socials. Els mercats de Fontetes i Serraparera també col·laboraran en la campanya tot decorant les parades amb papallones.

La segona campanya s’anomenarà #SomHistòria: La història de les dones és història, i és la continuació de la campanya de l’any passat. Enguany, des de l’ajuntament, seguim visibilitzant dones que han format part de la història. D’aquesta forma, les escoles bressol i les llars d’infants de la ciutat acolliran imatges de dones referents en l’àmbit de l’educació, amb les seves respectives biografies, per tal de contribuir a la genealogia feminista.

Les dones que integren la campanya seran protagonistes a les següents escoles bressol i llars d'infants: 

● Maria Elena Maseras a l’escola LLI BON DIA

● María de Maeztu a l’escola LLI NINS

● Rosa Sensat i Vila a l’escola EB MUNICIPAL TURONET

● Zulu Sofola a l’escola LLI LA LLAR D’EN PITUS

● Olga Cossettini a l’escola EB MUNICIPAL MONTFLORIT

● Pascuala Cueto a l’escola LLI NINOT

● Mary Mcleod Bethune a l’escola LLI PATUFET

● Malala Yousafzai a l’escola EB MUNICIPAL CORDELLES

● Mariama Bâ a l’escola LLI DISNEY

 

Per últim, a través de la campanya Dones#inspiradonescdvdirigida a joves d'entre 12 i 29 anys, des del 22 de febrer fins al 8 de març es farà un homenatge a totes aquelles dones que han servit d’inspiració a la pròpia vida. L’objectiu és compartir una creació artística a l'Instagram del Casal de Joves Altimira (@Casaldejovesaltimira), el qual realitzarà un concurs. El dia 15 de març es comunicarà la persona guanyadora.

 

2a cursa feminista 

El març de 2020 es va celebrar la primera cursa feminista de Cerdanyola. Aleshores es va poder fer amb normalitat i de forma presencial i multitudinària. Un any després, la pandèmia ha obligat als organitzadors a repensar el format i fer-la de forma virtual. Així, es demana que tothom qui vulgui participar es faci una fotografia practicant qualsevol esport i la comparteixi a les xarxes amb l'etiqueta #FemCerdanyola. Amb totes les fotografies que es comparteixin abans del 31 de març es farà un mural. 

 

Més dones en situació vulnerable

Malgrat encara és d'hora per conèixer els efectes reals de la pandèmia sobre la vida de les dones en tots els àmbits, des del Servei de Feminisme i LGTBIQ+ expliquen que s'ha detectat un creixement de la vulneralització de les dones a la ciutat. Quant als casos de violència masclista, el servei cerdanyolenc no ha detectat un augment de casos, però avisen que cal esperar un temps per fer una valoració més realista. 

 

PROGRAMA D'ACTIVITATS

Programa activitats 8M2021 page 0001
Programa activitats 8M2021 page 0002

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.