L'AMB intensifica les restriccions d'aigua per la sequera

Catalunya registra 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) intensifica les restriccions d'aigua per l'estat d'excepecionalitat de sequera. Això implica mesures en els serveis que gestiona l'AMB, Ajuntament i en determinades situacions de l'ús domèstic. 

Segons informa l'AMB, als parcs metropolitans ja s'hi estan aplicant algunes accions per minimitzar el consum d'aigua, com ara l'anul·lació de les tasques de posada a punt de gespes i prats regats. D'altra banda, també s'ha aturat el reg per aspersió i s'ha reduit el temps i les dosis de reg per degoteig d'arbres i arbustos, regant-los només per garantir-ne una mínima subsistència. A més, també s'estan mobilitzant camions cisterna per regar arbres i plantes amb aigua no potable.

Més info: Restriccions al consum d'aigua per la sequera

Parcs, carrers i platges

També apunten que s'està fent una inspecció de les xarxes de sanejament sense les habituals tasques de neteja total de la xarxa i s'elimina la neteja de paviments i mobiliari urbà, que es faran només en cas que existeixi un risc per a la salut. 

A banda dels parcs, les restriccions també afecten les platges metropolitanes, ja que també aquí hi ha una rectificació dels protocols de neteja d'equipaments, instal·lacions i mobiliari  a una reducció al mínim dels consums imprescindibles per al funcionament òptim. A més, es farà una renovació de claus de pas de tots els elements de dutxes i rentapeus i un control "exhaustiu" dels comptadors per tal d'eliminar al màxim les pèrdues d’aigua a les conduccions.

També s'apliquen restriccions en la neteja dels carrers per part dels municipis i dels particulars. Així, no es pot fer neteja del carrer amb aigua potable (amb algunes excepcions), i no es permet netejar aparadors i finestres amb galleda i esponja. 

Ús domèstic

També hi ha restriccions en l'àmbit de les piscines i la neteja de vehicles, la qual només es pot fer en establiments dedicats a aquest servei o per mantenir la salut de persones i animals. A més a més, nivell municipal, el Pla Hidrològic Nacional i el Pla Especial Sequera de l’ACA demanen que els municipis amb més de 20.000 hab. han de tenir el Pla Especial de Sequera Municipal (PESM). Cerdanyola no té aquest PESM però l'està redactant l'AMB.

Coincidint amb l'agreujament dels efectes de la sequera, l'AMB va aprovar el 28 de febrer el Pla estratègic del cicle integral de l’aigua (PECIA), que pretén garantir l'aigua en tot el territori metropolità a 30 anys vista. Amb un conjunt d’actuacions que suposaran un cost d’entre 2.100 i 2.400 milions d'euros, el pla calcula que es reduirà el dèficit hídric de la metròpolis de Barcelona en l’horitzó de l’any 2050, que s'ha xifrat en 130 hm3/any.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.