Jaume Folch i Lluís Funes: "L'objectiu és tenir una Policia Local de proximitat"

Entrevista al regidor de Seguretat Ciutadana, Jaume Folch, i a l'inspector en cap de la Policia Local de Cerdanyola, Lluís Funes

Des del passat mes de juny, Jaume Folch és el regidor de Seguretat Ciutadana i Convivència. Parlem amb ell i amb l’inspector en cap de la Policia Local de Cerdanyola, Lluís Funes, sobre seguretat i convivència a la ciutat.

Quina és la feina que es pretén fer durant aquests quatre anys des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència i en consonància amb la Policia Local?

Jaume Folch: Jo crec que l'objectiu és el tema de la convivència. Sobretot afrontar-ho amb un reforç normatiu. Actualment, tenim unes ordenances que tenen 30 anys, en què el concepte civisme era molt diferent. L'evolució és intentar fer un marc normatiu i unes ordenances d'ordre públic i de convivència. Trobar aquells espais que facin que la convivència sigui més fluida i més agradable per les persones i potenciar una policia de proximitat.


Aquest és l'objectiu? Tenir una policia de proximitat?

Lluís Funes: Sí. És a dir, una policia que pugui dedicar-hi més temps a patrullar peu, a interactuar amb les persones que estan fent ús de la via pública i agafar les demandes que tenen: que et puguin explicar què desitgen, què volen, què els creen inseguretat, què els fa sentir bé... En comptes de pensar com li poses una multa a algú, hem de pensar com evitem posar multes.

Lluís Funes: "En comptes de pensar com li poses una multa a algú, hem de pensar com evitem posar multes"


Una d'aquestes accions de conscienciació va ser durant la setmana de la mobilitat. Però, quines altres accions estan fent per millorar la percepció de seguretat?

Lluís Funes: Normalment, quan detectem una demanda de seguretat, l’analitzem i treballem sobre el servei planificat. És a dir, al final, si tenim una zona de la ciutat que té una sensació d'inseguretat, intentem analitzar les causes que han generat això i, llavors, actuem conjuntament amb els altres actors de seguretat del municipi. Si hi ha un punt de la ciutat que en aquell moment pot crear inseguretat als veïns, cal posar-hi presència, t'has de fer veure, que la gent que passi per allà tingui la percepció que allò s'està controlant, i això farà baixar aquest nivell d'ansietat i inseguretat que li pot produir a algú.

Jaume Folch: A vegades des del consistori, hi ha hagut alguna formació política que ens ha demanat sancionar més. Nosaltres, però sempre hem optat per una política més educativa, enfocada a la prevenció.

Fa temps s'havien fet patrulles mixtes amb els Mossos d'Esquadra i es van deixar de fer. S'ha tornat a parlar?

Lluís Funes: Sempre tenim el desig de retornar-ho a fer. Al final entenem que és una cosa molt positiva per la ciutat i molt enriquidora pels dos cossos. De cara a la campanya de Nadal treballarem amb Mossos en l'operació anomenada Grèvol. Durant la temporada de Nadal, hi ha molta més activitat, és una època de l'any que mou força de diners i hem de tenir presència policial als eixos comercials.

Ara mateix, hi ha 54 efectius de policia a Cerdanyola. Tot i això a l'estiu hi va haver un problema de falta de personal. Els va preocupar en algun moment?

Lluís Funes: És veritat que potser es va fer curt. Jo crec que aquí passa igual que en tots els col•lectius, que quan arriba l'estiu la gent que ha de fer vacances. Crec que en cap moment hem tingut programes de seguretat. És evident que jo estaria molt més tranquil, disposant de tots els efectius, però són situacions conjunturals. Partim de la base que Cerdanyola és una ciutat molt segura i no tenim grans problemes de convivència.


Llavors, per què des d'alguns partits es vol crear aquesta sensació d'inseguretat?

Jaume Folch: Hi ha partits interessats en donar aquesta sensació. Des dels partits que no estan al govern, a vegades, s'està fent una oposició destructiva. Amb el tema de la seguretat, es van treure unes dades que no corresponien amb la realitat, cal vigilar amb les fake news i la rumorologia. Realment, a Cerdanyola tenim unes dades de criminalitat més baixes que a moltes altres ciutats de Catalunya.

Jaume Folch: "Hi ha partits del consistori que intenten donar la sensació d'inseguretat a través de fake news i rumorologia"



El passat mes de gener en el ple municipal, els treballadors de la Policia Local de Cerdanyola van demanar millores de les condicions laborals i de les instal•lacions. S'està treballant en això?

Lluís Funes: És que un dels objectius. Incrementar la plantilla per a cobrir aquestes necessitats laborals. Amb el futur d'aquesta ciutat, que s'espera créixer en més de 10.000 persones en els pròxims 5-10 anys, caldria pràcticament duplicar la plantilla.

Jaume Folch: Pel que fa a les instal•lacions, som conscients que tenim una comissaria que cal millorar. Des que el Lluís està al capdavant, s'està treballant molt en això i des de l'Ajuntament treballem en el projecte d'una futura comissaria.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.