Júlia Cabrerizo: "He escrit una novel·la des de la visió d’un infant, oblidada durant la crisi"

Júlia Cabrerizo, mestra a l'escola Xarau, s'estrena com a escriptora amb una novel·la infantil

La cerdanyolenca Júlia Cabrerizo, mestra de l'escola Xarau de la ciutat, s'estrena com a escriptora amb el seu nou llibre de literatura infantil "Aquells dies a casa". Cabrerizo ha estat vinculada al món de la infància i l’adolescència des de ben jove quan va començar com a monitora a un esplai de Cerdanyola, el Clupi. Devoradora oficial de llibres i fan incontestable de contes infantils, ens explica en aquesta entrevista amb el TOT com va ser el procés de crear la seva primera novel·la. 

 

T'estrenes com a escriptora! Com floreix en tu la passió per la literatura infantil?
De molt petita ja llegia llibres de literatura infantil i, de més jove, llibres de novel·la adolescent. Ara tinc dos fills i a les nits també llegim novel·les infantils amb ells. Sempre m'ha agradat molt. Amb tota la situació arran del coronavirus em va sorgir aquesta necessitat d'explicar el que estàvem vivint i, un cop m'hi vaig posar, em sortia tot sol. No és que em volgués fer escriptora, va ser aquesta situació la que em va portar a escriure.

Així, el confinament et porta a escriure la teva primera novel·la infantil. Com va sorgir la idea?
Volia explicar el que estàvem vivint però des de la visió d'un infant, que no és la mateixa que la que vam tenir els adults. Ho he volgut fer d'una manera divertida, però alhora mostrant aquest punt de vista que no s'ha tingut gaire en compte durant aquesta crisi.

Podem dir que és una història basada en fets reals?
Sí. La història està basada en la situació que van viure els meus dos fills, però encara que moltes de les coses que passen siguin certes, també hi ha molta ficció. Em vaig basar també en el que m'explicaven altres mares i pares i vaig intentar imaginar-me situacions que podien haver viscut ells.

El Roc, nen protagonista de la història, intenta entendre aquesta nova situació provocada per la Covid-19. Com ho fa?
El Roc, com tots els nens i nenes, es va sentir molt desconcertat al principi. Així, va buscant diferents sistemes per poder sortir de casa, perquè els seus pares estiguin feliços i per poder viure tot el que havia perdut. També veiem com s'adapta a la nova situació mitjançant les noves tecnologies, que no havia utilitzat mai. Així, per exemple, podrà jugar amb els amics a través d'una videoconferència. Aquestes són algunes de les idees que va tenint el Roc amb el seu germà i que a vegades són còmiques i, d'altres, tristes. Però també hi vull destacar la vessant més positiva... En Roc valora l'oportunitat que li ofereix aquesta crisi de viure sense cap mena de pressa, sense obligacions, sense plans ja fets, podent improvisar a qualsevol moment. El fet d'estar amb família, de poder gaudir de cada petit moment.

Quin paper hi juga la família?
Als adults ens va costar molt acompanyar-los i explicar-los el que estava passant. Els vam transmetre la nostra por perquè tampoc sabíem explicar-los la situació. A més, intentàvem protegir-los. El paper que hem tingut els adults, tant els mestres, com els pares, com els avis ha estat molt important. El llibre també ens transmet la dificultat del Roc d'estar sol amb el seu germà amb uns pares que els dos teletreballen, que no poden estar per ells tota l'estona.

Es diu que els nens tenen una major capacitat d'adaptació, fins i tot més que els adults. Ho veiem amb com s'han adaptat molt bé a posar-se la mascareta, rentar-se les mans....
És veritat, els infants tenen una capacitat d'adaptació increïble i han entès la gravetat de la situació, però també ho han passat molt malament i crec que ens estem oblidant d'aquest punt. El seu món també ha caigut de dalt a baix i quan a un nen o nena se'l va dir que no podia travessar la porta de casa, no hi ha cap adult que pugui entendre què és això perquè no ho hem viscut. Se'ls ha estat robant la vida, quan prohibeixes a un nen sortir al carrer, li treus tot el que té.

Aquest és el missatge que vols transmetre amb el llibre?
Sí. Volia donar veu a tots els nens i nenes que han estat tancats a casa i m'agradaria que, si això tornés a passar, se'ls tingués més en compte. Que se'ls considerés com a persones, amb uns drets, uns deures i unes necessitats. El dret a poder sortir a passejar una estona durant el confinament jo crec que era vital. Molts altres països el van respectar i aquí no. També es van tancar els parcs per davant de tot. Va ser una decisió molt dura. Durant aquesta crisi se'ls ha discriminat i no s'ha tingut en compte com podien estar afectant psicològicament i anímicament en el seu creixement totes aquestes decisions.

Ets mestra, com has viscut la pandèmia a les aules?
A l'escola, d'ençà que hem tornat, el clima que es viu és de molta normalitat. Amb la diferència de la divisió de grups, intentem dur a terme tot el que ja fèiem. Està funcionant molt bé. Com dèiem abans, els nens es posen la mascareta sense cap mena de problema i respecten totes les mesures de seguretat. Ara bé, quan confinen un grup, és difícil. També tenim ganes de recuperar les petites vivències i experiències que vivíem i ara per culpa del virus s'han perdut. Per exemple, un projecte molt bonic que fèiem a l'escola era que els alumnes de 6è feien de padrins als infants de P3.

Després d'aquesta primera novel·la, tens altres projectes de futur?
De moment no. Jo he creat una novel·la per aquesta idea que em va sorgir. Tampoc sé si més endavant em sorgiran altres idees però, de moment, vull acabar de viure aquest primer procés que tot just comença. Escriure un llibre és molta feina i necessita molta dedicació i quan estava confinada tenia un temps per mi que potser ara ja no tindré.

Quan podrem comprar el llibre?
Ara mateix tinc la meva primera còpia a les mans. A partir del maig sortirà la distribució del llibre i es podrà adquirir a les principals llibreries més comercials. A més, per Sant Jordi es podrà trobar el llibre a les principals llibreries infantils de la ciutat: Èfora, Lilliput, L'aranya i Casanovas. També estem preparant una presentació del llibre per finals de maig.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.