El govern de la Generalitat ha premiat el Mínor en Estudis de Gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb seu a Cerdanyola del Vallès, amb la menció M. Encarna Sanahuja Yll a l'excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària. El reconeixement s'ha fet públic en el marc de les Distincions Jaume Vicens Vives i els guardons es lliuraran, el proper 6 de setembre, durant la inauguració del nou curs acadèmic 2019-2020 del sistema universitari català.
Aquest és el primer any que la Generalitat concedeix la menció M. Encarna Sanahuja Yll en honor a l'arqueòloga i professora de la UAB. El guardó busca reconèixer la tasca del professorat, els equips docents i els grups d'innovació que han tingut actuacions remarcables en la incorporació de la perspectiva de gènere en les matèries o els plans d'estudi de qualsevol disciplina. Segons els organitzadors del premi, el guardó ha recaigut en el Mínor en Estudis de Gènere de la UAB, que s'imparteix des del curs 2012-2013, "per la seva iniciativa innovadora i pionera de configurar una oferta, en l'àmbit interfacultatiu i per a l'alumnat de totes les titulacions, en formació de qualitat en gènere des de diferents disciplines".
"L'objectiu del Mínor en Estudis de Gènere de la UAB és proporcionar una formació bàsica, de caràcter transversal i polivalent, en diferents especialitats de les ciències socials i les humanitats que aborden els seus continguts temàtics des de la perspectiva de gènere, fent un èmfasi especial en l'anàlisi i l'impacte de les jerarquies de gènere i les construccions socials i culturals en les quals es fonamenten", expliquen des de la UAB. Tal com destaquen des de la universitat, un mínor és un itinerari "adreçat a estudiants de diferents titulacions de grau i que té com a finalitat que l'estudiant assoleixi competències pròpies d'un àmbit diferent del que constitueix el nucli principal de la seva titulació de grau, mitjançant assignatures d'altres plans d'estudis". D'aquesta manera, el participant en el mínor ha de ser un estudiant matriculat en uns estudis de Grau de la UAB, que vulgui completar la seva formació bàsica amb una d'específica orientada a l'àmbit dels estudis de gènere.
La mateixa menció M. Encarna Sanahuja Yll, que està impulsada per la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ha premiat el projecte '#AmbPerspectiva: Introducció de la perspectiva de gènere en la docència de grau', de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
En l'àmbit dels estudis de gènere, la UAB també ofereix el Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania. Aquest Màster Oficial és de caràcter interdisciplinari i està impulsat per l'Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere (IIEDG). En el Màster participen, a través d'un conveni, vuit universitats catalanes: Universitat de Barcelona (coordinadora), Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Vic, Universitat de Lleida i Universitat Pompeu Fabra.