La preocupació per la sostenibilitat dels recursos del planeta es va fer evident entre els joves estudiants de Cerdanyola del Vallès. Els dos projectes triomfadors del Concurs d'Idees Innovadores per a Joves de la ciutat, que es van anunciar el 13 de juny, posen el focus en els productes ecològics i la generació sostenible d'energia.
Esport per produir energia

El primer premi de 1r Batxillerat va ser per a tres alumnes de l'IES Banús sota el títol 'Generador d'electricitat saludable'. Anna Yue de la Rua, Manuela Marín i Meritxell Lozano són les autores d'un projecte basat en col·locar a cada barri de Cerdanyola un parc d'exercicis per fer esport amb màquines fitness generadores d'energia. "El parc estarà preparat per a totes les edats i tindrà un espai pels infants amb canguratge", detallen. El projecte planteja que l'energia generada es converteixi en electricitat i s'envii a les llars. "Les persones usuaries tindran un estalvi en el rebut de la llum i en funció del volum de l'exercici practicat, aniran acumulant punts que els podran utilitzar per reduir l'impost de les escombreries", destaca el projecte. Què passarà amb l'electricitat sobrant? "Anirà a l'Ajuntament per a utilitzar en les instal·lacions públiques".
Pel que fa al segon premi de 1r de Batxillerat, el guardó va ser per al projecte 'Eco-bike' de tres alumnes de l'Institut Forat del Vent: Gisela Gozálvez, Celeste Olaizola i Judit Ruiz. Es tracta d'una bicicleta feta amb material reciclat que genera energia a mesura que es pedaleja. L'energia aniria a parar a una bateria per carregar el mòbil, petites llums de casa, ràdios, etc.
Un got de pell de llimona

El primer premi de la categoria 3r i 4t d'ESO aposta per la sostenibilitat dels materials. El guanyador, Joel Sánchez del Col·legi Montserrat, ha ideat un got biocompostable fet amb pell de llimona. "L'objectiu és aconseguir un producte de qualitat i ecològic fet de material biocompostable, ja que aquest material té una reintegració més ràdpida en el mediambient i és més sostenible", detalla el projecte.
Quant al segon premi de 3r i 4t d'ESO, el projecte de Jan Juan i Albert Bàlguena, del Col·legi Montserrat, planteja una polsera per ajudar a millorar les relacions entre les persones. La pulsera en qüestió portaria un micròfon incorporat que comptaria les paraules positives i negatives que diu la persona que porta la pulsera. L'objectiu és fer conscient a la persona del tipus de llenguatge, el to i el tipus d'escolta que manté amb els altres.
El jurat del concurs també ha fet menció especial al projecte Kasteen, de l'alumne del Col·legi Montserrat Maria Ramos, que planteja una cadira de rodes amb un mecanisme per facilitar les relacions socials de les persones amb mobilitat reduïda. El segon projecte amb menció especial ha estat Dragon Health, de Nil Fernández i Marc Avileo, de l'IES Gorgs, que es basa en un dron que proporcioni un kit de primers auxilis en casos d'accidents de trànsit i en emergències domèstiques.
L'entrega de premis, celebrada als jardins de Ca n'Ortadó, va comptar amb les intervencions de l'alcalde en funcions, Carles Escolà, la regidora de Promoció Econòmica en funcions, Contxi Haro, i la representant de Cerdanyola Empresarial, Alejandra Martel. Haro va destacar la voluntat del treball en equip que desprenien els projectes dels estudiants i el fet que la majoria dels projectes "proposen coses per millorar el món que els envolta". L'empresària Alejandra Martel va remarcar la importància de "l'esforç i la constància" per aconseguir els objectius que es proposin els joves estudiants. Finalment, Escolà va encoratjar els estudiants a què a més d'esforçar-se per assolir els seus objectius, dediquessin temps "a intentar transformar el món".