Llum verda al projecte per transformar Alba en un sincrotró de quarta generació

Es renovarà l'accelerador i la instrumentació i es construiran noves línies de llum

El consell rector del Sincrotró Alba de Cerdanyola del Vallès ha donat llum verda perquè el 2021 comencin les tasques del projecte Alba II que ha de transformar Alba en un sincrotró de quarta generació, amb la renovació de l'accelerador i la instrumentació i la construcció de noves línies de llum. A l'organisme rector, presidit pel ministre Pedro Duque, hi ha representació del ministeri de Ciència i Innovació i del departament d'Empresa i Coneixement.

Els sincrotrons de 4ª generació, en comparació amb els de la 3a, produeixen un feix de fotons amb una brillantor molt superior i amb majors propietats de coherència, proporcionant capacitats d'anàlisi de la matèria ara inaccessibles en termes de resolució, nivell de detecció i de comprensió de les propietats químiques i electromagnètiques. A més, ofereixen nous enfocaments tecnològics que permeten resoldre amb més eficiència els reptes de la societat i avançar cap a una economia sostenible i intel·ligent en un sistema de salut més eficient.

El projecte ALBA II preveu la transformació del Sincrotró ALBA de 3a a 4a generació, a través de la substitució parcial del seu accelerador, la construcció de noves línies experimentals i la renovació d'alguns components de les línies existents. El disseny i la construcció del projecte ALBA II es realitzarà entre el 2021 i el 2028, mantenint l'operació actual del Sincrotró ALBA. Entre 2029 i 2030 tindrà lloc una parada tècnica per instal·lar i provar els nous components, reiniciant l'activitat de recerca en 2031.

Al darrer Consell Rector del Sincrotró ALBA, celebrat el 16 de desembre de 2020, s'ha aprovat que el 2021 es realitzi el pre-disseny del projecte ALBA II, que servirà per definir els paràmetres i el finançament necessari. Un cop el Consell Rector decideixi aprovar la renovació, serà econòmicament molt eficient ja que preveu mantenir tota la infraestructura existent i la major part de les estructures de l'accelerador i de les línies experimentals, obtenint una gran infraestructura científica d'última generació amb un cost d'inversió reduït, que es calcula serà la meitat del que va costar la construcció i funcionament de l'ALBA en els seus primers 8 anys. El projecte ALBA II suposa un increment marginal respecte al necessari per operar i mantenir l'actual infraestructura durant una dècada.

El ministre Pedro Duque ha recordat la importància d'aquesta instal·lació científica i tècnica singular i, prova d'això, ha recordat que els pressupostos del Ministeri de Ciència i Innovació per a l'any que ve inclouen un increment del seu finançament fins als 22,9 milions d'euros, un 46% més que el 2020.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.