La Matinal Coeducativa es consolida amb uns 350 participants

La matinal de tallers, jocs i espectacles organitzada per Cerdanyola Educació Feminista es va fer el 19 de març

Contacontes, jocs, i tallers diversos van captar l'atenció de desenes de famílies durant la 2a Matinal Coeducativa de Cerdanyola, el diumenge 19 de març. L'entitat Cerdanyola Educació Feminista calcula que al voltant de 350 persones van passar per les activitats organitzades a la plaça de Sant Ramon.

La 2a Matinal

L'any 2022, l'entitat Cerdanyola Educació Feminista es va presentar presencialment organitzant la primera Matinal Coeducativa. Enguany, l'esdeveniment ha fet un salt endavant augmentant el nombre d'activitats, l'espai i la col·laboració d'entitats i comerços locals. Així, han comptat amb taller de respiració a càrrec de Respira; Contacontes coeducador, a càrrec de Llibreria Lilliput i Crisspeta; Taller de micromasclismes, a càrrec de Sinapsis; Taller de xapes Dones que han fet història a càrrec de Sinapsis; Activitats infantils coeducadores per a infants a càrrec de l'Esplai Cu-Cut; Espai per a la primera infància (0-3) a càrrec de l'Aranyeta Xica i l'espectacle de teatre infantil L'anegueta gorda, de la companyia Mitja i Mitjoneta.

Infants jugant a la Matinal Coeducativa de 2023. FOTO: Mónica GM

Infants jugant a la Matinal Coeducativa de 2023. FOTO: Mónica GM



Una de les parades que es van posar a la plaça va anar a càrrec dels alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Jaume Mimó. En Ferran, l'Ivan, el Gerard i en Noel van exposar uns cartells sota el títol Malgrat tot, superheroïnes. Els quatre alumnes expliquen al TOT que han fet recerca de la història del moviment feminista i de la petjada de les dones en la història, l'art i la ciència. Aquesta experiència els ha fet adonar-se dels rols de gènere que s'han enderrocat i els que continuen vigents, i han conegut la història de dones que, malgrat destacar en els seus àmbits de treball, no han tingut el mateix reconeixement que els homes.

Alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Jaume Mimó a la Matinal Coeducativa. FOTO: Mónica GM

Alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Jaume Mimó a la Matinal Coeducativa. FOTO: Mónica GM



Des de l'entitat organitzadora destaquen que van plantejar la Matinal des de la vessant reivindicativa com la iniciativa de l'Institut Jaume Mimó, però també oferint espais de "diversió feminista a la ciutat". "Per a nosaltres era molt important crear espais alternatius on els nens i nenes poguessin jugar d'una manera coeducativa", destaca Lídia Arroyo, membre de Cerdanyola Educació Feminista, qui també posa el focus en la implicació de set entitats locals.

Jocs a la plaça Sant Ramon durant la Matinal Coeducativa 2023. FOTO: Mónica GM

Jocs a la plaça Sant Ramon durant la Matinal Coeducativa 2023. FOTO: Mónica GM

 

"Molta feina a fer"

Després de dos anys impulsant iniciatives feministes, i complint un any constituïdes com a entitat, Cerdanyola Educació Feminista fa un balanç positiu de la seva activitat però, sobretot, del seu esforç: "Valorem positivament aquest temps, però hi ha molta feina a fer. Hem tingut molta visibilitat, però hem posat molt esforç i traiem temps d'on no hi ha". En aquesta línia, l'associació fa una crida a les famílies i persones que vulguin sumar-se al projecte. "Vam néixer perquè hi hagués un espai públic digne per a les dones i totes les persones", assenyala una altra de les impulsores de l'entitat, Helena Garcia.

Durant aquest temps, celebren l'interès creixent que han rebut sobre la coeducació i el feminisme. "Hem de valorar molt el moment que vivim, perquè hi ha interès per part de moltes persones i famílies en la coeducació i el feminisme com la gran eina de transformació", diu Maribel Cárdenas. Una de les transformacions que elles mateixes apliquen a l'entitat és fer la seva activitat a través de la conciliació i tenint en compte la realitat de les famílies i els infants que en formen part.

Equip de Cerdanyola Educació Feminista. FOTO: Mónica GM

Equip de Cerdanyola Educació Feminista. FOTO: Mónica GM



Sobre la implicació de les institucions, l'entitat assegura que hauria de ser més àmplia. A nivell local, denuncien situacions com la manca de presència de dones en la cartelleria cultural, que en la Caminada Feminista es felicités públicament la participació dels homes, o la falta d'actuació sobre les pintades masclistes que es poden veure al carrer, entre altres. Així, posen el focus en la importància d'aplicar polítiques feministes a l'espai públic i que es mantingui la coherència amb la feina que es fa a les escoles i entitats en aquest sentit. "L'agenda política de Cerdanyola està molt lluny de la visió feminista que nosaltres tenim", asseguren a Cerdanyola Educació Feminista, que també està formada per Vanessa Conde, Mar Mena, Lola Ruiz de Alda i Carolina Bartolí.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.