Més de 150 noies gitanes es troben a la UAB per debatre sobre el futur de l'educació

Es tracta de la 23a Trobada d’estudiants gitanes de Catalunya, impulsada per la UAB i l'associació Drom Kotar Mestipen

Més de 150 noies gitanes van participar, el diumenge 11 de juny, a la 23a Trobada d’estudiants gitanes de Catalunya a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al campus de Bellaterra. L'acte estava organitzat per la UAB i l’associació gitana de dones Drom Kotar Mestipen.

Aquesta activitat, que s’organitza des de l’any 2001, és un espai en què dones i nenes gitanes de Catalunya es reuneixen per dialogar sobre allò que els preocupa en relació amb l’educació i com continuar superant les barreres que encara troben. "Es tracta d’un espai únic per debatre què i com continuar avançant juntes i per celebrar i reivindicar que són gitanes i també estudiants", destaca la UAB.

La trobada ha comptat amb la participació del rector de la UAB Javier Lafuente, de la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres, Margarita Freixas i Alás, i d’Andrea Khalfaoui, secretària de l’entitat. Posteriorment, la professora del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora de CREA, Silvia Molina Roldán, va impartir la conferència titulada Necessitats educatives especials en la comunitat gitana: barreres a la inclusió i aprenentatge i actuacions que les superen.

El tema de la trobada dona resposta a les aportacions de les dones gitanes participants que han estat presents en la preparació d’aquesta edició. Les dones volen tenir més informació sobre aquest tema i tenir l’oportunitat i l’espai per debatre i reflexionar juntes al voltant de possibles actuacions de millora i que assegurin l’accés de tothom a la informació. Enguany ha comptat amb la participació de dones procedents de diferents punts del territori català, com Amposta, Tortosa, Tarragona, Figueres, Salt, Font de la Pólvora, Sant Roc, la Mina, Bon Pastor, La Pau, El Gornal i Gavà. Una taula de referents han presentat l'experiència de sis joves i dones gitanes que, des dels diferents itineraris educatius i formatius (des de l’ESO fins a la universitat), estan assolint els seus somnis i transformant les seves vides.

Els infants que han acudit a l’acte amb les seves mares han pogut participar també d’una activitat de divulgació científica, el taller de física per a tota la família Construeix l’Univers Peça a Peça desenvolupat a l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), on es mostra a partir de les peces d’un joc de construcció com els elements fonamentals de l’Univers —quarks, electrons, fotons, neutrins i muons— es van combinant fins a fer estrelles, molècules d’aigua o éssers vius.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.