Més de 300 persones participen en les activitats del 23è Cap de Setmana Ibèric

Tanca una nova edició del cap de setmana dedicat a fer divulgació del poblat ibèric de Ca n'Oliver

El Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, com a jaciment integrat en la Ruta dels Ibers, ha acollit els dies 7 i 8 d'octubre activitats entorn del lema 'Qui és qui a la societat ibèrica' en aquesta 23a edició del Cap de Setmana Ibèric. Les propostes gratuïtes pensades pel Museu d'Història de Cerdanyola han tingut èxit malgrat coincidir amb el Festival de Blues, i han fet riure a grans i petits. S'ha aconseguit l'objectiu de divulgar informació sobre com van viure els ibers fa 3.000 anys i de conscienciar sobre el valor del jaciment cerdanyolenc.

Visita teatralitzada a al poblat ibèric de Ca n'Oliver en el 23è Cap de Setmana Ibèric. FOTO: Nora MO

En Bilos en la visita teatralitzada del 23è Cap de Setmana Ibèric. FOTO: Nora MO

Les jornades de portes obertes han tingut molt d'èxit en una edició on s'ha notat l'augment de la presència d'adolescents, quan habitualment el públic és més familiar. "Potser l'escape room que vam fer fa un temps ha despertat la curiositat d'aquesta franja d'edat", ha explicat al TOT la Marta Argelaguès.

Comèdia i història amb en Bilos i la Betinin

Una de les activitats estrella del cap de setmana va ser En Bilos i la Betinin són aristòcrates de dissabte, en què aquest ja veterà duet de còmics i historiadors van fer una visita teatralitzada pel jaciment fent-se passar per pobladors ibers. Una de les virtuts del número eren els xocs culturals entre el passat i el present que el duet assenyalava, com dur ulleres de sol, caminar massa lent o ser massa dèbil per a dur una armadura. Aquestes bromes dirigides al públic eren rebudes amb humor i realment feien evident que al segle III aC les condicions de vida eren molt diferents.

Una cinquantena llarga de persones van participar en la visita teatralitzada del 23è Cap de Setmana Ibèric. FOTO: Nora MO

Una cinquantena llarga de persones van participar en la visita teatralitzada del 23è Cap de Setmana Ibèric. FOTO: Nora MO


"Mira que fa anys que venim del passat, però cada any sou pitjor! A la nostra època ja hauríeu mort", comentaven. Però a més de fer humor també van interactuar amb el jaciment, explicant per exemple que els forats que hi ha a l'entrada era on els ibers emmagatzemaven el cereal, o assenyalant on hi hauria el fossat, les torres i les cases del poblat. El seu discurs també incloïa un toc d'atenció pel canvi climàtic, recalcant que els antics no malbarataven tanta aigua ni destrossaven tantes muntanyes per a construir.

Èxit de participació

En les activitats de diumenge s'ha notat una tímida davallada de la participació que l'organització addueix a la resta d'activitats que hi ha hagut a Cerdanyola. La primera salutació amb els jaciments més propers per mitjà de miralls que projecten llum s'ha suspès a causa de la boira. La segona salutació ha tingut més participació que la tercera, i totes dues han agradat molt.

Argelagués assegura que s'ha complert amb escreixos l'objectiu del cap de setmana, "divulgar la cultura ibèrica de manera lúdica". Destaca una edició on la participació ha estat un pèl més alta que l'habitual però mantenint-se en els nivells de tots els anys. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.