Montcerdà del Bosc es veu desemparat per l'Ajuntament davant del risc d'incendi

L'associació veïnal es queixa que encara no s'han resolt dos compromisos: ni la recollida correcta de massa forestal ni la xerrada de prevenció pel risc d'incendi

L'associació veïnal de Montcerdà del Bosc reclama a l'Ajuntament de Cerdanyola que atengui dues peticions que consideren urgents. D'una banda, recollir les restes de poda d'una acció forestal feta mesos enrere, al·legant que deixen en una "situació molt vulnerable" al veïnat per ser una massa fàcil d'incendiar-se. També asseguren que la regidoria de Medi Ambient es va comprometre a fer una sessió de prevenció pel risc d'incendi durant el mes de juliol, que no s'ha complert.

Amb tot, i afegint també antigues demandes referides a l'estat de "deixadesa" del barri, el veïnat se sent desemparat, i el 18 de juliol va emetre un comunicat explicant les urgències. A més, tot s'empitjora amb les onades de calor i el risc d'incendi: "Quan arriba l'estiu sentim una tensió increïble. Abans no teníem aquest sentiment d'angoixa. En l'onada de calor ens hem apanyat com hem pogut", segons la presidenta de l'associació de veïns, Patricia Casanueva.

La gestió forestal

El problema de la gestió forestal va començar al novembre de l'any 2021, quan l'Ajuntament va organitzar una acció de poda als boscos dels barris "com feia molts anys que no se'n feia cap", una feina que l'associació valora positivament. Si més no, l'empresa privada contractada per la Diputació de Barcelona -qui va finançar la feina- no va fer correctament la recollida de les restes, segons Casanueva: "Agrupaven i apilaven les restes, però no se les enduien totes". 

L'associació va avisar a principis de març de la importància de fer la recollida correctament pel potencial combustible sec que suposen: "Genera molt de risc a les cases properes", afirma la presidenta. Comprenen que les competències de l'Ajuntament en aquest tema són limitades, però demanen que intenti interlocutar amb les autoritats competents per tal de millorar la situació.

Sessió de prevenció urgent

També al març, Montcerdà va demanar que l'Ajuntament organitzés una sessió explicativa de prevenció davant d'emergències com pot ser un incendi. "Com mantenir-nos protegits, com rebríem l'avís d'emergència, si caldria tancar-nos, si no... en general, com actuar", segons la presidenta.

De fet, van demanar fer un simulacre, però els van respondre que era massa feixuc demanar la participació dels serveis d'emergència, tot i que l'Ajuntament ho va posposar pel 2023. "Us passarem data, ens van dir", segons Patricia Casanueva, però quatre correus de recordatori després encara no s'ha concretat data, estant ja a principis d'agost. 

La versió de l'Ajuntament

La contestació del consistori al respecte va ser que la recollida s'havia fet com és degut, ja que sempre es reserva una part de massa forestal que serveix d'adob. "Jo m'he de creure el que em diuen els agents de gestió forestal, que em van dir que s'havia recollit tot el que s'havia de recollir", apunta la regidora de Medi Ambient, Eulàlia Mimó.

Però Casanueva insisteix: "Llavors, l'Ajuntament ha plantejat malament el projecte a l'empresa. La descomposició per augmentar la biodiversitat es fa a l'hivern, ara no té sentit".

La regidora afegeix que es va detectar que hi havia branques que els mateixos veïns havien deixat. En tot cas, Mimó demana que d'ara endavant "s'adrecin directament a Medi Ambient per a detallar els punts concrets" on els veïns voldrien que s'actués.

Pel que fa a la sessió de prevenció que s'havia encarregat a Protecció Civil, Mimó ha explicat que "per temes diversos" les parts no van arribar a coincidir, però que es farà com abans es pugui fer.

El malestar es remunta un any enrere

Un any enrere, l'associació veïnal ja es va reunir amb el govern per a exposar diverses queixes. La presidenta assegura que Montcerdà té unes "característiques i necessitats específiques" no cobertes, i que la setantena de persones que hi viuen senten que el seu barri està "oblidat". Reclamen, per exemple, que s'habilitin places d'aparcament, ja que les que tenen ara són "places privades improvisades".

També tenen problemes d'enlluernat i demanen que es dignifiquin especialment les parades de bus. Les carreteres també estan en mal estat i, quan hi ha una emergència, "els serveis no poden ni fer maniobres". Destaquen, a més, problemes de salut pública per les colònies de senglars i gats, que han augmentat, ja que associacions animalistes els alimenten: "Hi ha molts més i ens destrossen tot el que tenim", segons Casanueva. 

Tots aquests punts es van tractar en les peticions que van fer al mes de febrer, però el tema que més els neguitejava era el de la gestió forestal. El barri insisteix a demanar a l'actual alcalde accidental, David González, que s'acabin de netejar les restes de poda i es faci una revisió exhaustiva per garantir la protecció del barri. 

Situació agreujada per l'onada de calor

L'onada de calor i les altes temperatures de les últimes setmanes han fet augmentar l'angoixa del veïnat, també la sensació d'estar desemparats. "L'Ajuntament va fer recomanacions sobre com actuar i va habilitar les piscines al centre, però no es feia referència a la situació del Parc de Collserola", es queixa la presidenta. Sobretot han trobat a faltar les especificitats sobre com passar l'onada de calor al bosc.

A més, han notat que no s'han complert les recomanacions de no anar a Collserola mentre estava actiu el nivell 3 del Pla Alfa, i que els Agents Rurals no controlaven l'accés: "Veiem que es fan recomanacions, però no s'actua en coherència. Els miradors estaven plens", afegeix Casanueva.

Al final, la reclamació bàsica és que s'elabori un pla estratègic per a resoldre totes les mancances. Així ho reivindica la presidenta: "La població concreta que viu allà té unes necessitats, i si no hi vas no les coneixes. Com que estem allunyats sembla que no passen coses; doncs sí, passen". En resposta, Eulàlia Mimó assegura que "als llocs hi anem, el barri el conec", i que hi ha altres barris cèntrics que tenen demandes diverses també, i que no sempre es poden atendre a l'instant.

Han buscat alternatives

El veïnat ha estat fent accions pel seu compte per a resoldre els problemes que els van sorgint: tenen contacte amb Protecció Civil i amb tècnics de l'Ajuntament a nivell particular. "Però a nivell polític costa tenir suports", segons Casanueva.

A més, a finals del mes del juliol l'associació veïnal s'ha reunit amb l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF), un grup de voluntaris que ofereix cursos per saber com actuar davant d'un incendi forestal. La intenció és aconseguir que un grup d'ADF actuï al barri.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.