Neix a Cerdanyola la Plataforma pels Serveis Públics, en contra de la “Llei Aragonès”

Un grup de veïnes i veïns de la ciutat han constituït la Plataforma per defensar els serveis públics enfront de la coneguda com a “Llei Aragonès”

Diversos veïns, veïnes i activistes socials de Cerdanyola del Vallès s’han unit constituint la Plataforma pels serveis públics CDV, “preocupats per la pèrdua de drets que viu la ciutadania”.

La Plataforma ha nascut, en primer lloc, per fer una oposició activa a la coneguda popularment com "Llei Aragonès", la nova Llei de contractes i serveis a les persones. Els activistes consideren que aquesta llei, que pretén ser aprovada al Parlament de Catalunya a l'octubre, és “d'extrema gravetat, ja que és un atac frontal als serveis públics”.

 

La Plataforma ha endegat la campanya “Aturem la Llei Aragonès”

“Davant la urgència del problema, els activistes es van reunir el 30 de juliol per posar en comú les seves justificades inquietuds i es van constituir en la Plataforma pels serveis públics CDV, començant la seva activitat amb la campanya Aturem la Llei Aragonès”, segons els mateixos membres de la Plataforma expressen en un comunitat difós als mitjans.

En el marc d’aquesta campanya, la Plataforma assegura que en els propers dies es posarà en contacte amb tots els grups polítics representats a l’ajuntament de Cerdanyola “per sol·licitar una reunió i conèixer la seva posició davant aquesta llei”.

 

Una Llei de contractació pública rodejada de polèmica

De fet, des que al mes de juny aquest projecte de llei -impulsat originàriament el 2016- va entrar en fase de tramitació parlamentària, al Govern de la Generalitat li han plogut les crítiques dels nombrosos sindicats i entitats socials, així com de partits de l’oposició com la CUP i Catalunya en Comú-Podem.

Aquestes organitzacions, de la mateixa manera que la recentment constituïda Plataforma pels serveis spúblics CVD, veuen en la nova llei reguladora una porta oberta a augmentar l'externalització dels serveis sanitaris i de l'educació.

Tot i així, el Govern defensa que precisament, aquesta llei expulsarà les grans empreses de la gestió dels serveis a les persones, ja que “fixa les condicions en què es fan aquestes contractacions per prioritzar els criteris socials i de qualitat", segons fonts de vicepresidència van informar a diversos mitjans al mes de juny. El que es vol, asseguren, és “evitar que grans empreses puguin abaixar preus i així emportar-se els contractes i desplaçar les entitats socials”.

Des d'Esquerra, asseguren que "vol ser justament la 'Llei AntiFloretino'", ja que "la llei vol fixar que, com a màxim, el preu tingui un pes del 40% a l'hora de valorar una contractació". És a dir, el 60% dels criteris de valoració recauria "en criteris qualitatius com ara la continuïtat, la millora del conveni col·lectiu als treballadors, mesures mediambientals, etc", segons informa Esquerra al seu web.

En aquesta línia, CCOO i UGT no veuen amb tant mals ulls la nova norma, perquè al seu criteri “Permet més transparència i millorarà les condicions dels treballadors que ja estan externalitzats i que ara estan precaritzats", apuntava al mes de juny Toni Mora, secretari d’acció social de CCOO.

 

“No podem consentir que es faci negoci amb els nostres drets”

La Plataforma s’oposa a la llei Aragonès perquè afirma que “no podem permetre que prosperi una llei que obre la porta a la major privatització de la història de Catalunya”.

Segons els activistes, en aquesta llei “ens juguem la sanitat, l'educació i els serveis socials”, perquè “serveis com el menjador escolar, les activitats extraescolars, la pediatria, la ginecologia, la recerca de treball, la reinserció, l'assistència domiciliària, els bancs de sang, ambulàncies, diàlisi, residències de gent gran, centres d'atenció primària i així un llarg etcètera que supera els 250 serveis, reservant-se la possibilitat d'augmentar-los sota la nomenclatura ‘i altres serveis’” serien potencialment privatitzables.

Infogràfic realitzat per FAPAC, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Cataluny sobre el que adverteixen que suposaria la Llei Aragonès

De fet, segons asseguren els activistes, “aquests serveis els prestaran empreses privades que es veuran obligades a competir entre elles en concurs públic per presentar l'oferta més econòmica, traduint-se això en una rebaixa en la qualitat del servei, matèries primes de pitjor qualitat i plantilles cada vegada més precaritzades”.

Una altra de les queixes de la Plataforma resideix en el marc jurídic que la Llei estableix. Segons els membres de la campanya “Aturem la Llei Aragonès”, la nova Llei de contractes i serveis a les persones “estableix un marc jurídic idoni perquè els principals beneficiats siguin grans corporacions, posseïdores de gabinets especialitzats en utilitzar les tortuositats legals, entre les quals poden incloure algunes de les malament denominades com a organitzacions o fundacions sense ànim de lucre, dificultant la viabilitat i presència de petites cooperatives”.

 

La presentació pública de la Plataforma serà el 13 de setembre

Des de Plataforma pels serveis públics CDV defensen “uns serveis públics de qualitat, amb una gestió i provisió 100% pública”, fan una crida a la mobilització per les “gravíssimes conseqüències que pot suposar la Llei Aragonès” i convoquen a un acte de presentació de la Plataforma obert a la ciutadania el dia 13 de setembre a les 18 h a l'Ateneu de Cerdanyola.