Pantaleoni: "Els joves ens podem manifestar, però són els governs els que prenen les decisions"

Albert Pantaleoni és el coordinador de les jornades de neteja dels boscos de Bellaterra

Albert Pantaleoni és veí de Cerdanyola del Vallès, concretament del barri de Bellaterra, és i estudiant de Publicitat i Relacions Públiques. Fa un any va decidir engegar una iniciativa per a recollir brossa dels boscos i els voltants del barri en veure la quantitat d'escombraries presents en els vorals de camins i carreteres, així com en el medi natural. Gràcies a la difusió per canals com Whatsapp, Telegram i diverses xarxes socials, va aconseguir aplegar una trentena de veïns per a ajudar-lo en la seva tasca.

Prop d'una vintena de persones van participar en la segona "jornada de neteja alegre" organitzada per Pantaleoni i celebrada l'1 de desembre de 2019. Els integrants, vinguts de Bellaterra, Sant Quirze i Sant Cugat, van trobar-se aquest diumenge a la zona coneguda com "els Pous", al Pla dels Estels, per a netejar el medi natural proper de brossa i escombraries abandonades.

 

Fa un any vau fer la primera edició de la Jornada de Neteja Alegre del Bosc a Bellaterra. 

Sí. Tot va començar perquè jo visc al Camí Antic de Sant Cugat. Estava traient males herbes davant de casa meva i vaig observar que, just a davant del bosc, per tot el voral del carrer, hi havia bastants plàstics. En cinc minuts vaig recollir tota una bossa plena de plàstic i se'm va encendre la bombeta. Jo sóc una persona que m'agrada fer bastant esport a l'aire lliure: córrer, bici, etc. I un dia mentre estava per la zona dels Pous vaig observar que allà hi ha una gran quantitat de deixalles. Llavors vaig pensar que podria organitzar una jornada de neteja amb els veïns de Bellaterra perquè és un espai que compartim tots. I just coincidia que, per una altra banda, des de Sant Quirze, l'associació Sant Quirze Natura organitzava una jornada de neteja al Pla dels Estels i vaig pensar que contactaria amb ells per fer un grup important. I jo, bàsicament, em vaig encarregar de captar voluntaris a Bellaterra. Per part de Sant Quirze Natura van portar guants, bosses i es van encarregar que l'Ajuntament de Sant Quirze recollís tot el que havíem recopilat, i després van parlar amb la Unió de Veïns perquè posés una carpa i begudes.

 

La teva idea era coordinar-te amb l'Ajuntament de Sant Quirze?

No, no! Això va sortir així. A mi el tema del medi ambient m'ha preocupat ja des de ben petit. Normalment poso cubells d'aigua sota els canalons per aprofitar l'aigua de la pluja, també sota la dutxa durant els primers segons en què surt l'aigua freda, el reciclatge sempre a tope des que sóc petit... El tema del reciclatge m'ha agradat molt sempre i em preocupa. I bé, vaig tenir la idea i vaig descobrir que Sant Quirze organitzava aquesta jornada i vaig dir: hi parlarem i veurem com funciona tot, i així col·laborem tots per una bona causa. Vaig pensar que el resultat podia ser xulo, i la veritat és que va anar molt bé.

Part de la brossa recollida durant la primera edició de la jornada. FOTO: Bellaterra Diari

Part de la brossa recollida durant la primera edició de la jornada. FOTO: Bellaterra Diari

  

Quanta gent vau ser en la primera jornada?

Aquí a Bellaterra vam arribar a ser uns 30, i després, a Sant Quirze, també uns 20 o 30 més. Ells van organitzar un pica-pica d'agraïment a tots els voluntaris, i la gent de Bellaterra no hi va poder anar per temps. El total, doncs sí que van ser unes 50 o 60 persones.

 

"Veig molt bé la recollida porta a porta que tenim a Bellaterra, però també ha de ser un mateix qui prengui la iniciativa per reciclar"

 

Has parlat amb institucions com l'EMD per intentar aprofitar el seu suport? Des de l'Ajuntament de Sant Quirze es promou l'altra neteja, però tu estàs sol...

La primera vegada vaig contactar amb l'EMD, ja que van ser els que van penjar els cartells i els hi vaig demanar el contacte de Sant Quirze Natura. I aquesta vegada ho he volgut engegar pel meu compte, per veure com funcionava. Hi ha hagut el contacte amb l'EMD, he parlat també amb la Unió de Veïns i Plataforma ZEO, i amb Sant Quirze Natura. Per part d'ells cap problema perquè, com vam treballar plegats l'any passat, van estar contents; per part de l'EMD han fet un cartell; i per part de la Unió de Veïns i Plataforma ZEO segurament també col·laboraran i participaran, i més endavant els hi agradaria fer jornades de neteja conjuntament. Vull remarcar que per part de l'EMD, el tema de qui ha de recollir les escombraries a dalt dels Pous s'ho treuen de sobre. Diuen que això dels residus els hi correspon a Cerdanyola, que per part d'ells podrien fer més, però... Perquè per a un sol, gestionar tot això, és temps i dedicació, i costa una mica.

 

I amb l'Ajuntament?

Amb l'Ajuntament de Cerdanyola, directament, algun cop que hi he trucat per les jornades de neteja, sempre em posen pegues. Es fan una mica els despistats.

 

Com et sembla la recollida de residus a Bellaterra? Quines mesures creus que es poden prendre per millorar la relació amb l'entorn?

Bé, tenim la recollida porta a porta. La veig molt bé perquè facilita molt les coses a tots els veïns, perquè només ha de sortir de casa, deixar-ho a l'entrada i el camió de les escombraries s'ho emporta. Però per altra banda ha de ser un mateix des de casa qui prengui la iniciativa i ho faci bé. Molts cops, quan vaig caminant pel Camí Antic, em trobo que, si per exemple el dilluns toca cartró, et trobes cartró i plàstic pel carrer, una mica de barreja. Potser els escombriaires ho deixen i, si fa vent, vola la brossa i va a parar al bosc o al voral del carrer, i és una pena. Aquí, realment, cadascú des de casa seva ha de ser conscient del que toca cada dia i tenir cura que no surti res volant.

    

Creus que els comerços a Bellaterra fan bé la recollida de brossa?

Desconec com funciona la recollida de brossa pels comerços. L'únic que veig és que, a la mateixa plaça del Pi hi ha papereres normals i et pots trobar caixes de cartró o altres materials que no correspon tirar a aquests llocs. No sé quin seguiment es fa a Cerdanyola per recollir les escombraries dels comerços.

 

Tu estudies Publicitat i Relacions Públiques. Creus que això t'ajuda a planificar jornades com la del pròxim diumenge?

Sobretot em vull dedicar a l'àmbit de les Relacions Públiques, i tot això suposo que m'haurà mogut a organitzar aquestes jornades de neteja. Aquí, la clau està en les xarxes socials, sobretot amb Instagram. Les xarxes serveixen per coses bones i coses dolentes, i amb l'Instagram me n'he adonat que he tingut una repercussió molt gran amb gent que potser no tenia molt contacte, i després te'ls trobes pel carrer i et feliciten per la iniciativa. I això realment t'omple i t'ajuda a seguir lluitant perquè cada cop s'hi sumi més gent, es prengui consciència i més veïns s'animin a participar en jornades de neteja per conèixer el problema en primera persona. I és per això que faig una crida especialment als joves d'entre 18 i 25 anys de Bellaterra perquè vegin com està tot i prenguin consciència de tota la brutícia i el problema que hi ha.

 

La celebració de la Vaga Climàtica, el col·lectiu Fridays for Future i Greta Thunberg són mostres que la societat està canviant o es tracta d'un fenomen temporal?

Bé, aquests moviments sempre tenen les cares fosques i les seves vessants positives. Crec que el moviment de Fridays for Future, que he viscut en primera persona perquè he anat a les manifestacions i a les concentracions de plaça Sant Jaume, és cada cop més gran. I a més és un moviment constant, ja que cada setmana s'estan manifestant siguin 10, 50 o 100 persones. Ara qui ha de moure fil és l'administració i els governs, ja que si no són ells qui prenen mesures dràstiques o urgents seguirem igual. Els joves ens podem seguir manifestant, però no prenem les decisions: qui mou els fils són les grans administracions i governs. I després, tot i que es diu que som els consumidors qui hem de fer un canvi d'hàbits de consum, les empreses podrien pensar a tenir cura del planeta pel futur de les generacions que vindran. Hi ha plataformes, com la d'Ecoembes, que fa moltes accions pel clima, però després la gent desconeix que al darrera d'aquesta ONG hi ha empreses de l'IBEX 35, entre les quals hi ha els principals fabricants de productes plàstics i de brosses no degradables. Llavors, aquí hi ha una contradicció. És una pena, però hi ha interessos pel mig, com s'està dient que hi són en el cas de la Greta Thunberg. Tothom es pot equivocar, però el que ha aconseguit aquesta noia amb 16 anys és un moviment social espectacular. Esperem que a partir d'aquí la gent prengui nota i, qui ha d'actuar són parlaments, governs i tothom qui tingui el poder de prendre mesures per canviar les coses.