Parc Taulí crea el grup de recerca de microcirculació i oxigenació dels teixits en pacients crítics

L’estudi de la funció cardiovascular és fonamental en la cura del malalt crític per prevenir complicacions i optimitzar el subministrament d’oxigen i nutrients a òrgans i teixits

L’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) ha creat el grup de recerca d'hemodinàmica, microcirculació i oxigenació tissular al pacient crític, sota la coordinació de Jaume Mesquida, metge intensivista i investigador del Parc Taulí. L’objectiu de l’equip és l’estudi de la microcirculació i l’oxigenació dels teixits en el pacient crític, així com el desenvolupament de noves tecnologies no invasives que permetin l’avaluació de forma integral del sistema cardiovascular, des de la macrohemodinàmica fins a la funció endotelial de la microvasculatura.

L’estudi de la funció cardiovascular és fonamental en la cura del malalt crític per prevenir complicacions, optimitzar el subministrament d’oxigen i nutrients a òrgans i teixits, i poder guiar les intervencions terapèutiques. Malauradament, la seva monitorització a peu de llit segueix sent encara avui un repte que requereix enfocaments multidisciplinaris i pel qual es solen utilitzar procediments invasius que afegeixen risc i complexitat.

El grup neix dins el grup de Recerca Traslacional al pacient crític, un dels principals grups consolidats de l’I3PT, i progressivament ha anat adquirint entitat pròpia. Actualment, el formen vuit investigadors i investigadores. Tot i que la major part són intensivistes, la previsió és poder anar ampliant l’equip amb perfils amb els que actualment ja col·laboren, com rehabilitadors i fisioterapeutes.

 

Avenços en el camp de la microcirculació

La microcirculació està composada pels vasos sanguinis més petits del nostre cos. La complexitat i dificultats tècniques associades al seu estudi, però, la fan encara una àrea desconeguda en molts aspectes. Un dels reptes del grup, segons Mesquida, és “aprofundir un punt més en el que som capaços de veure d’un pacient a peu de llit, anar un pas més enllà del cor i les artèries i poder observar la microvasculatura”.

Amb aquest propòsit, el grup treballa en el desenvolupament i millora d’una tecnologia no invasiva de llum infraroja, que actua com un sensor i es col·loca en la zona que es vol monitoritzar.

"Amb aquesta tecnologia d’infrarojos hem aconseguit fer passos endavant en l’avaluació tant del metabolisme i la perfusió del teixit, com de la funció endotelial pròpia del pacient crític”, explica Mesquida.

 

Aliances amb entitats de referència

Des del 2020, el grup ha consolidat una aliança estratègica amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que l’ha portat a liderar estudis internacionals, a rebre finançament per diferents projectes –en què destaca una ajuda Horizon2020 pel projecte VASCOVID l’any 2021, un projecte La Marató 2021 i la concessió d’una ajuda Marie Curie en el programa FLIGHT-COFUND de la UE– i a desplegar conjuntament eines i tecnologies dins del camp de la recerca biomèdica.

Mesquida també reconeix que espera que l’aliança segueixi creixent al llarg dels anys i afirma que actualment es troben en procés de patentar variables i eines noves que han generat conjuntament. “Tenim el repte de seguir fent passes pel que fa a la validació clínica, avaluant tots els diferents escenaris on aquesta nova tecnologia pugui ser útil i veure com la podem aplicar en camps concrets de la medicina intensiva”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.