Parcs naturals sí, però amb civisme!

Els parcs naturals s’han convertit en el refugi i la destinació de lleure de proximitat per a molts barcelonins durant aquesta difícil època de pandèmia

El confinament total per combatre la primera onada de la covid-19 i aquest segon confinament, menys radical, però igualment força restrictiu, han creat a la ciutadania la necessitat d’anar als espais naturals a la recerca d’aire pur, llum del sol, camins de bosc on estirar les cames. La pandèmia ha fet que la visita al medi natural s’hagi incrementat de forma notòria arreu i que en molts indrets hagi augmentat exponencialment -s’estima que en alguns casos el nombre de visitants s’ha triplicat en comparació amb el d’anys anteriors durant el mateix període-.

 

Circular en bicicleta per pistes amples i a la velocitat permesa - Parc de la Serralada Litoral. FOTO: Ricard Badia / Diputació de Barcelona

Circular en bicicleta per pistes amples i a la velocitat permesa - Parc de la Serralada Litoral. FOTO: Ricard Badia / Diputació de Barcelona

I en molts casos, podem comprovar que aquests visitants són “novells”, no habituats als espais naturals i, malauradament, això es nota i té conseqüències. La sobre freqüentació dels darrers caps de setmana de lliure circulació ha generat força problemes envers el medi natural, la població rural resident i, fins i tot, entre els mateixos visitants. No ha estat difícil observar actituds contràries a les bones pràctiques habituals en el medi natural, per desconeixement, per descuit o per manca de sensibilització ambiental.

Els gestors dels parcs naturals i molt especialment els alcaldes del municipis afectats han procurat mitigar els conflictes generats emprant les eines al seu abast (publicant bans municipals, amb més vigilància, incrementant els serveis d’informació, etc.), però aquestes eines estan resultant insuficients.

Aparcar en zones autoritzades   Parc Natural del Montseny   Ricard Badia   Diputació de Barcelona

Aparcar només en zones autoritzades - Parc Natural del Montseny. FOTO: Ricard Badia / Diputació de Barcelona

 

Ara cal actuar de manera urgent i amb fermesa des de l’Administració pública perquè algunes actituds i situacions perjudicials per als entorns naturals no es perllonguin i ni molt menys perpetuïn.

En moto, circular a la velocitat permesa   Parc Natural del Montseny   Ricard Badia   Diputació de Barcelona

En moto, circular amb prudència i a la velocitat permesa - Parc Natural del Montseny. FOTO: Ricard Badia / Diputació de Barcelona

 

La Diputació de Barcelona s’ocupa de gestionar i preservar els 12 espais naturals que configuren la Xarxa de Parcs Naturals de la província: el Parc del Castell de Montesquiu, l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Parc del Montnegre i el Corredor, el Parc de la Serralada Litoral, el Parc de la Serralada de Marina, el Parc Natural de la Serra de Collserola, el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Parc del Garraf, el Parc d’Olèrdola i el Parc del Foix.

Bus Parc per anar Sant Llorenç del Munt i l'Obac   Ricard Badia   Diputació de Barcelona

Servei de transport públic integrat Bus Parc - Sant Llorenç del Munt i l'Obac. FOTO: Ricard Badia / Diputació de Barcelona

 

En aquest moments, els parcs del territori que més estan sofrint l’incivisme ciutadà són el Montseny, la Serralada de Marina i Collserola, l’únic dins del terme mateix de la ciutat de Barcelona.

Portar el gos lligat   Ricard Badia   Diputació de Barcelona

Portar sempre el gos lligat - Parc Natural del Montseny. FOTO: Ricard Badia / Diputació de Barcelona

 

En general, però, tots els parcs naturals estan patint aquestes problemàtiques i des de la Diputació volem recomanar als visitants:

  • Aparcar sempre a les zones habilitades i fer servir el Bus Parc. Els cotxes mal aparcats, fora de les zones autoritzades, destorben a senderistes, animals i habitants dels parcs. Per anar al Montseny i a Sant Llorenç del Munt els caps de setmana funciona el transport públic integrat Bus Parc, un servei còmode, adaptat i ecològic, ideal per estalviar-se fums i embussos.
  • En moto, cal circular amb prudència i a la velocitat permesa, ja que sovint es travessen petits nuclis urbans molt propers als parcs.
  • Aparcar les autocaravanes només a les zones habilitades, generalment a la perifèria dels parcs.
  • Circular en bicicleta per les rutes senyalitzades, per pistes de mínim 3 metres d’amplada, amb molta cura i sempre a menys de 30 km/h (i, on calgui, a menys de 20 km/h).
  • Seguir sempre els camins, els itineraris i les rutes senyalitzades. És fàcil i útil obtenir guies, planells i el millor assessorament als centres d’informació dels mateixos parcs o bé descarregar-se l’app gratuïta de la Xarxa de Parcs Naturals, per portar tota la informació essencial a la butxaca -al mòbil-.
  • Tenir cura de l’entorn dels bolets, encara que siguis un boletaire novell, per no malmetre l’ecosistema i que puguin seguir creixent cada temporada.
  • Anar a menjar o a descansar a les àrees d’esplai i en cap cas fer botellot.
  • Endur-se la brossa a casa o fer servir els contenidors instal·lats als parcs. Les deixalles atrauen els animals salvatges i poden perjudicar seriosament la seva alimentació.
  • Portar el gos degudament lligat, perquè de sobte pot atemorir o fins i tot atacar els ramats que viuen i pasturen als parcs.
  • Contemplar la natura en silenci, per no pertorbar els habitants dels parcs i tampoc els altres visitants. L’observació a distància amb prismàtics dels animals és una solució excel·lent per gaudir-ne sense destorbar-los.
  • Anar prou equipats de roba i ben calçats per anar a muntanya, si més no, amb l’avituallament mínim necessari, per tal de no posar-vos en perill ni en situació de necessitar rescat.

És per tot plegat que des de la Diputació de Barcelona es vol transmetre aquest missatge de sensibilització ambiental tan necessari en el moment actual: anar i gaudir dels parcs naturals sí, però amb civisme.

Equipar se adequadament   Parc del Castell de Montesquiu   Oriol Clavera   Diputació de Barcelona

Equipar-se de roba i calçat adequadament - Parc del Castell de Montesquiu. FOTO: Oriol Clavera / Diputació de Barcelona