Es posa en marxa el projecte TornaSòl de conreu d'aliments a Collserola

El projecte TornaSòl pretén millorar la fertilitat del sòl i promoure l’ús del compost fet amb recursos locals

El Parc Natural de Collserola acull una nova fase del projecte TornaSòl amb l'objectiu de millorar la fertilitat del sòl i promoure l’ús del compost fet amb recursos locals a les finques de Collserola. 

el dimecres 26 de febrer es va dur a terme la primera sessió de muntatge de les parcel·les experimentals a la finca de la Rural de Collserola (Valldoreix). Durant la sessió, les cinc finques participants van formar part del muntatge d’una de les parcel·les a les quals es durà a terme l’experiment. Al llarg del matí, es van aplicar diferents tipologies de compost -un amb relació C/N 20, un altre amb relació C/N 10 i un compost 'blanc' provinent de Can Domènech- a la terra en la qual s’ha plantat bleda verda i enciam meravella. A l’abril, es farà una parcel·la més en la qual es conrearà carbassa cacauet.

Aquest procediment es replicarà a les quatre finques restants per valorar els resultats obtinguts en cada una d’elles. El seguiment de les parcel·les anirà a càrrec de l’equip tècnic del projecte i de la pagesia, i els seus resultats serviran per comprovar els efectes de les diferents tipologies de compost sobre la productivitat dels cultius i la vida microbiana del sòl.

Durant els seus dos anys de funcionament (2020-2021), TornaSòl pretén promoure la millora de la fertilitat del sòl dels projectes productius per fer front al canvi climàtic, i generar compost de qualitat amb recursos locals per donar resposta a la carència d’alternatives per a la fertilització orgànica de qualitat i assequible a la zona.

TornaSòl

 

La recerca és un projecte impulsat per la Secció de Sanitat Ambiental i Edafologia de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració del Consorci del Parc Natural de Collserola, l’Espigall i Arran de terra, així com les finques participants: La Rural de Collserolal’OrtigaCan CapellansCan Bofill i Can Domènech. Compta amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (Generalitat de Catalunya) i la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la transición ecológica (Gobierno de España).

El projecte TornaSòl és una de les diferents accions que s’impulsen des del programa “Alimentem Collserola! Promoció de la Transició Agroecològica a Collserola” que té per objectiu promoure sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i la reactivació de l’activitat agrària en l’àmbit d’influència del Parc Natural de la Serra de Collserola. Està impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els Ajuntaments de Cerdanyola del VallèsSant Cugat del VallèsBarcelonaSant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern amb l’equip tècnic de la cooperativa Arran de terra, Eines per la dinamització local agroecològica.