Es presenta el Pla Estratègic de Ciutat per definir la Cerdanyola de 2030

El Pla Estratègic de Ciutat marca els reptes que cal desenvolupar a la ciutat fins al 2030

El Pla Estratègic de Ciutat (PEC) de Cerdanyola del Vallès ja és una realitat. Aquest dimecres 28 d'octubre s'ha presentat en el marc del Consell Plenari del PEC i aquest dijous, molt previsiblement, s'aprovarà el document definitiu que marca els objectius a complir a la ciutat des d'ara fins a 2030.

Quins reptes marca el PEC?

El PEC assenyala els reptes als quals ha de fer front la ciutat en els pròxims anys, com ara millorar la cohesió territorial i urbana de tot l'àmbit municipal; preparar la ciutat per a l'envelliment de la seva població; fer-la més atractiva i accessible pel jovent; modernitzar l'administració municipal fent-la més àgil i participativa; desplegar polítiques de sostenibilitat ambiental per impulsar la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic; millorar els equipaments culturals i esportius de la ciutat; o treballar per convertir Cerdanyola en un dels principals pols científic, tecnològic i de coneixement de Catalunya. Un total de 7 grans reptes que es concreten amb 28 objectius estratègics i 53 línies d'actuació que seran desenvolupats a la fase, d'implementació del Pla, que començarà a partir de la seva aprovació al Ple municipal.

Cerdanyola inclusiva

En l'àmbit de la inclusió, el PEC fa referència a les desigualtats i l'envelliment de la població. En aquest sentit, s'han marcat objectiu com "esdevenir una ciutat amiga amb les persones grans" i atreure gent jove. Tot plegat, assenyalant la necessitat de crear plans d'inclusió sociolaboral, d'habitatge, d'educació i feminisme.

Cerdanyola del coneixement, la ciència i la tecnologia

El segon repte per a 2030 és "convertir Cerdanyola del Vallès en un dels principals pols científic, tecnològic i de coneixement de Catalunya". En aquest punt, es posa el focus en potenciar el clúster UAB-Parc de l'Alba-Eurecat, en la Formació Professional i en repensar la planificació urbanística de la ciutat per promoure l'activitat econòmica local.

Innovació

"Cerdanyola del Vallès ha de mantenir una diversificació econòmica tot innovant, consolidant i readaptant la seva economia industrial i de serveis als reptes i canvis ambientals, socials i tecnològics", diu el tercer repte del pla. En concret, es refereix a potenciar polítiques d'emprenedoria, innovació i formació en l'àmbit empresarial, i en reforçar el comerç de proximitat a través de la millora urbana dels eixos comercials.

Govern obert i col·laboratiu

En l'àmbit directament administratiu, el procés de definició dels reptes ha destacat la necessitat d'avançar cap a una gestió interna més àgil, eficient i eficaç; "millorant la prestació de serveis públics posant la ciutadania al centre i desplegant una governança col·laborativa i participativa".

Cerdanyola metropolitana i connectada

La situació geogràfica de Cerdanyola i el potencial que ofereix també està present al PEC. En aquest àmbit, es marquen com a objectius millorar la connexió dins del municipi i amb l'entorn, destacant la millora de la mobilitat sostenible, la implicació política en plans metropolitans i millorar la qualitat ambiental dels espais naturals.

També es fa referència al Centre Direccional amb el repte d'orientar "la urbanització del Centre Direccional per millorar la situació de Cerdanyola del Vallès en els àmbits de comerç de proximitat, equipaments i habitatge de Cerdanyola".

Sostenibilitat

En aquest àmbit, el PEC marca com a gran objectiu que Cerdanyola esdevingui un referent metropolità en polítiques de sostenibilitat ambiental, transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic".

En relació amb la generació de residus, es planteja el repte d'avançar cap a una estratègia de Residu Zero. També s'incideix en els abocadors plantejant que es garanteixi "la restauració ambiental i/o la descontaminació dels sòls degradats i dels abocadors".

Cerdanyola sociocultural i esportiva

Com a últim gran repte, el pla estableix el compromís de potenciar les infraestructures, organitzacions de base i esdeveniments de referència a la ciutat, a més de protegir el patrimoni de la ciutat.

Presentació i aprovació final

En la presentació del PEC, hi van participar l'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, comptarà amb la participació dels i les representants dels grups polítics municipals, dels i les membres de les comissions de treball del Pla, de la Vicerectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carme Miralles, i del Cap de l'Àrea de Governança de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de l'AMB, Marc Martí. A més, també hi van intervenir portaveus dels grups municipals que conformen el ple: Partit Socialista, Esquerra Republicana, Ciutadans, Guanyem Cerdanyola, En Comú Podem Cerdanyola, Junts per Cerdanyola i Partit Popular.

També hi van intervenir César Martínez, coordinador de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada; Joana Barquin, activista socials i feminista; Jordi Mena, antropòleg i treballador social i vinculat a entitats culturals de Cerdanyola i Lluís Sisquella, CEO del Grup Sisquella i vinculat a diferents entitats empresarials i esportives de la ciutat. 

 

Definint-se des de l'any 2018

El procés per definir el PEC va començar l'any 2018, amb Carles Escolà (Compromís per Cerdanyola) com a alcalde. L'elaboració del Pla Estratègic de Cerdanyola del Vallès 2030 s'emmarca dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i és el full de ruta pel desenvolupament de la ciutat per als propers 10 anys. Després de la fase de diagnosi, la fase de participació del Pla per a la redacció del Pla ha estat realitzada a partir de les aportacions de representants de la ciutadania, associacions, entitats, empreses, institucions,... recollides als tallers participatius de les Comissions de Treball. Posteriorment, el Pla ha passat per una fase de contrast amb els serveis municipals i amb la Comissió Política, on els grups municipals han consensuat el contingut del Pla. El conjunt del procés ha estat impulsat des de l'Àrea d'Alcaldia i la Secció de Planificació Estratègica amb la regidoria de Bon Govern i Qualitat Democràtica de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i han comptat amb l'assessorament tècnic de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelonb (IERMB).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.