La primavera amb més mosquits tigre dels últims cinc anys

Les temperatures més càlides i les precipitacions han fet augmentar la presència del mosquit tigre

El 2004 es va detectar al Vallès Occidental, més concretament a Sant Cugat del Vallès, el primer mosquit tigre de Catalunya. Des de llavors, aquest insecte tan molest s'ha convertit en un vallesà més i les seves picades ja formen part de la nostra vida. Des de llavors s'ha anat estenent per altres regions del territori català i espanyol, però sense marxar de la seva primera casa, el Vallès Occidental. La climatologia, amb estius calorosos i humits i un entorn favorable, amb arbrat abundant, jardins particulars i terrasses amb plantes i moltes zones boscoses converteixen la ciutat en un hàbitat perfecte pel mosquit tigre.

Però aquest 2020 els mosquits tigre s'han multiplicat. Segons la plataforma científica Mosquito Alert, que recull la presència de l'insecte a partir de les aportacions de la ciutadania, la primavera d'aquest any ha sigut la que més mosquits tigre s'han registrat dels últims cinc anys, quan Mosquito Alert va començar la seva tasca.  Els mesos de maig i juny han registrat un 70% més de mosquits tigre que al mateix període de 2018, any amb més mosquits tigre a la primavera.

El motiu, segons els investigadors de la plataforma, és la primavera càlida i plujosa que s'ha viscut. De fet, segons l’Agència Estatal de Meteorologia al juny va anunciar que havia estat la quarta primavera més càlida a Espanya des de 1965, amb les temperatures mínimes més elevades de la sèrie. A més de les temperatures altes, l’estació ha estat en el seu conjunt humida, la cinquena primavera més plujosa del segle XXI.

Una proliferació que s'ha patit especialment en les zones més boscoses i humides. De fet, en aquests punts sempre hi ha hagut una presència més elevada de l'insecte.

Font: Mosquito Alert

Font: Mosquito Alert

Un estiu amb més mosquits?

Tot i això, la plataforma científica adverteix que aquestes dades no impliquen que durant l'estiu la presència del mosquit tigre sigui tan elevada i apunten que "les tendències de la primavera no es poden extrapolar". "Tenint en compte que el cicle biològic del mosquit tigre és molt curt (uns 15 dies) la densitat de mosquits futurs està lligada, en gran part, als fenòmens futurs relacionats amb la disponibilitat d’aigua que afavoreixin la seva reproducció", recalquen.

Per exemple, l'any amb més mosquits a l'estiu va ser el 2015, tot i que la primavera amb més presència d'aquest insecte va ser el 2018.

Previsions de la quantitat de mosquits

Els investigadors de Mosquito Alert volen usar aquestes sèries de dades de diferents anys per a estudiar l’efecte de les variables climàtiques sobre l’explosió de mosquits a la primavera. Conèixer aquesta relació permetrà en el futur poder fer prediccions de com serà el principi de la temporada de mosquits. Per mirar d’entendre quits factors influeixen en la quantitat de mosquits al arrencar la temporada, caldrà considerar les temperatures i precipitacions de primavera, així com les condicions a l’hivern.

"L’anàlisi de les dades acumulades en els últims anys permetrà en el futur poder desenvolupar les primeres prediccions. Arribarà el dia en què podrem fer previsions de mosquits tal com podem fer avui en dia amb la pluja o la temperatura? Ajudarien aquestes previsions a fer una millor gestió dels mosquits?", reflexionen.

Què és Mosquito Alert?

Mosquito Alert és una plataforma científica impulsada per investigadors catalans i que es basa en la participació ciutadana. La població pot enviar imatges de mosquits tigre, geolocalitzant-los. D'aquesta manera es pot crear un mapa de la presència del mosquit tigre al país i conèixer la seva evolució. Es va impulsar el 2015 i des de llavors ha fet un seguiment de la presència del insecte al país i la seva dispersió pel territori.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.