Programa d'activitats sobre les injustícies del món en una nova Primavera Solidària

Xerrades, exposicions, tallers, cinefòrums i espectacles entre el 28 d'abril i el 10 de juliol

El Museu d'Art de Cerdanyola i el servei de Cooperació i Solidaritat organitzen un nou programa d'activitats de la Primavera Solidària. Tots els mons al MAC. La programació inclou xerrades, exposicions, tallers, cinefòrums i espectacles que pretenen visibilitzar les injustícies i discriminacions que es produeixen arreu del món. Hi han col·laborat també les entitats del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat i l’Associació d’Amics del Museu. Així, es recupera un programa que no es du a terme des de l'any 2015. 

La desena d'activitats programades s'inicien a finals d'abril i s’allargaran fins al 10 de juliol. La xerrada L’art com a motor de transformació social dona tret de sortida al programa aquest dijous 28 d'abril. L’artista i arquitecta Laura Jabbour i la periodista Rita Marzoa debatran sobre la importància del llenguatge artístic com a motor de transformació social. Aquesta i la majoria d'activitats posteriors es faran al MAC.  

Solidaritat a la Festa Major

La Primavera Solidària estarà present a la Festa Major del Roser de Maig el divendres 30 d'abril amb la Gimcana pels Drets Humans, organitzada per la Fundació Roser de Maig i Adia (Associació per al Desenvolupament de la Infància a l’Àfrica). Consisteix a completar un recorregut per buscar respostes al voltant de dates assenyalades "amb la finalitat de fer entendre que qualsevol emergència humanitària pot passar a qualsevol lloc”, va explicar Victoria Draper de l'associació Adia. El mateix divendres també es farà una jornada de Jocs Tradicionals del Marroc a càrrec de l’Associació Sentidos por el Bienestar y la Inclusión Social.

Exposicions

El MAC acollirà entre el 26 de maig i el 10 de juliol l'exposició Instants al marge, creada a partir de dos projectes independents. D'una banda, fotografies del camp de refugiats a Grècia realitzades per la fotògrafa Núria Puentes. D’altra banda, imatges d’un campament gitano a la Cerdanyola dels 80. La periodista Rita Marzoa ha unit aquests dos treballs amb la intenció de donar visibilitat des de la fotografia algunes discriminacions que es donen arreu del món.

El MAC des de la visió de persones migrades

El projecte Relats compartits-Diàlegs d’art destaca entre les activitats programades. Es tracta d'animar les persones migrades de Cerdanyola a "dialogar amb els diferents elements artístics del Museu d'Art de Cerdanyola, tenint en compte les seves vivències de vida”, explica el gestor cultural del projecte, Oriol Cendra. La primera fase del projecte és fer una visita guiada pel musu, per després obrir un procés de reflexió i animar les persones participants a construir un relat des de la seva pròpia visió, que després es farà públic. 

Espectacles i altres activitats

El MAC també rebrà l'espectacle Karibu, cançons i danses per un món més just, a càrrec de Carles Cuberes, el 15 de maig. Es tracta d'un xou musical d’animació entorn de la solidaritat, el desenvolupament, els drets dels infants i el comerç just. A més, el 9 de juny la companyia Empordà Mar porta Pescaplàstiks, en què dos pescadors jugaran per mostrar la importància de reciclar i no malmetre el medi ambient amb els tipus de pesca intensiva i el llançament de plàstics i residus.

La Primavera Solidària també oferirà les xerrades Cultura i Educació per a la pau (25 de maig) i Refugi LGTBIQ+ (22 de juny), el Taller de Còmic i Drets Humans (12 de juny) per reflexionar sobre les accions locals per assolir els objectius de desenvolupament sostenible, i un cinefòrum sobre Justícia Ambiental organitzat per Alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes (30 de juny).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.