Dos centenars de persones es van manifestar el matí de dissabte 18 de novembre davant de l'Ajuntament per a exigir que s'aturin els bombardejos a la franja de Gaza, atacs que consideren un genocidi contra el poble palestí per part d'Israel. El lema principal de la protesta va ser "no és una guerra, és un genocidi".
Manifestació cerdanyolenca en suport a Palestina, FOTO: Nora MO
75 anys en "règim d'apartheid"
La concentració va començar a les 11 h amb la lectura d'un manifest que incideix en la història del conflicte entre Israel (població jueva) i Palestina (població àrab) que es remunta a 75 anys enrere i es concentra a la franja de Gaza. En el discurs es parlava d'un "context islamòfob" que va propiciar un "règim d'apartheid" i de "colonització" (així ho ha descrit Nacions Unides) sobre el poble palestí. "Això és gràcies a la complicitat dels Estats Units i de la Unió Europea", sentenciaven.
✊🏻🇯🇴 Al voltant de dos centenars de persones s’uneixen a la manifestació en suport a Palestina. El lema principal: “No és una guerra, és un genocidi”.
— TOT Cerdanyola (@TOTCerdanyola) November 18, 2023
📣 La mobilització avança per l’av. Catalunya, passarà per 4 cantons i arribarà a Ripollet.#Cerdanyola pic.twitter.com/57kMpG4NxP
Des del mes d'octubre, són ja 11.000 persones palestines assassinades en atacs israelians, alguns assalts de fins a 24 hores de durada. El discurs apuntava que Israel ha declarat l'estat d'emergència a Palestina, fet que li permet "reprimir i discriminar" tothom que mostra la seva solidaritat per la població, tant via xarxes socials com a manifestacions. A més, des de fa un mes està perpetuant un bloqueig a la franja de Gaza que no permet l'entrada d'aliments ni medicaments.
"Els horrors comesos són incomptables i les persones palestines ens diuen que ara és el moment d'actuar". "Estem sent testimonis d'un genocidi perpetrat per Israel amb total impunitat a la franja de Gaza". Amb tota la intenció Israel està bombardejant escoles, centres de culte, hospitals, ambulàncies i universitats, i ho retransmet en directe a les nostres televisions. Creuen que les paraules no són suficients, calen actuacions.
Manifestació cerdanyolenca en suport a Palestina, FOTO: Nora MO
Es va insistir en la col·laboració indirecta d'Europa i els Estats Units, per a qui Israel és un soci estratègic. Per exemple, el 3 d'octubre Espanya va vendre míssils que es van utilitzar a Gaza, segons el manifest. S'ha descrit aquesta complicitat com una doble bara de mesurar, parlant del dret d'Israel a defensar-se, mentre que en cap moment es va dubtar sobre el suport a Ucraïna en la invasió russa. Tot un discurs que, segons el manifest, queda blanquejat pels mitjans de comunicació que "televisen el genocidi" i "silencien les veus palestines".
Mobilització fins a Ripollet
Just abans d'iniciar la mobilització es va fer una reflexió final: "Qui ens garanteix que uns governs que donen suport a la violació de drets a l'Orient Mitjà, no ho acabin fent aquí també? No és només una lluita solidària, sinó també pels drets humans de tothom".
Manifestació cerdanyolenca en suport a Palestina, FOTO: Nora MO
La marxa de protesta va començar davant de l'Ajuntament, va avançar pel carrer Francesc Layret, després per l'avinguda Catalunya fins a Quatre Cantons i, passada la Creu Roja, les 200 persones es van unir amb els manifestants de Ripollet. De camí, sobretot famílies tant d'origen àrab com català van alçar les respectives pancartes en senyal de protesta.
Manifestació cerdanyolenca en suport a Palestina, FOTO: Nora MO
Es van cridar diverses idees: "Gaza no estàs sola", "prou complicitat amb Israel", "no és una guerra, és un genocidi", "Prou bombardejos a Gaza", "On estan, no es veuen, les sancions amb Israel" o "Cerdanyola denuncia la doble moral dels nostres governs".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.