Les protestes pels abocadors centren l'última xerrada del PDU del Centre Direccional

La plataforma Cerdanyola Sense Abocadors s'ha concentrat davant la Biblioteca Central de Cerdanyola on es portava a terme l'última xerrada informativa sobre el PDU del Centre Direccional

Les crítiques a la contaminació dels abocadors han tornat a ser el centre del debat en l'última xerrada informativa sobre el PDU del Centre Direccional que s'ha fet a la Biblioteca Central de Cerdanyola. El director del Consorci del Centre Direccional, Pere Solà, ha estat l'encarregat de presentar la conferència juntament amb l'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón. Quan l'acte ha finalitzat, l'ambient s'ha tensat i el públic ha discutit amb els ponents, sobretot, sobre el problema dels abocadors.

El Pla Urbanístic del Centre Direccional pretén construir un nou espai per viure i treballar, és a dir, un barri residencial, "preservant i potenciant els espais naturals dins del seu àmbit" al costat dels abocadors de Cerdanyola. "És molt perillós construir sense descontaminar, sobretot l'abocador de Can Planas", afirma Mercè Cisneros, portaveu de Cerdanyola Sense Abocadors. "Hi ha una xarxa fluvial molt densa i una gran quantitat de residus industrials", explica la portaveu. 

Pere Solà ha insistit en les diverses xerrades en què no hi ha cap risc per a la salut segons un estudi de la UPC sobre l’emissió de possibles contaminants a l’aire de Cerdanyola. Així i tot, Cisneros afegeix: "no ens hi refiem, hem vingut a tots els actes i sempre s'hi ha donat informació errònia i poc estricta". 

La barrera hidràulica

Mercè Cisneros explica que els mapes del pla urbanístic mostren com l'abocador de Can Planas està en contacte amb l'aqüífer. El director del Consorci, però, explica que estan treballant amb una barrera hidràulica.

"Amb aquesta mesura, l'abocador quedaria encapsulat i els residus no produirien cap efecte", explica Pere Solà. La portaveu de Cerdanyola Sense Abocadors afirma que "aquesta única mesura en cap cas seria una solució: pa per avui, gana per demà". 

"No faríem un nou barri si fos perjudicial per a la salut"

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón declara que "confia plenament en tota la feina que entitats i experts de prestigi han fet durant els darrers anys per confirmar que portar a terme aquest pla és possible". A més, Cordón afirma: "tenim l'aval de la ciutadania perquè vam ser l'únic partit que es va presentar a les eleccions defensant públicament i fermament aquest pla".

Pere Solà explica que "l'ambient de les trobades sempre és el mateix, perquè hi han acudit les mateixes persones amb les mateixes preocupacions". El director afirma ser el primer preocupat perquè el tema dels abocadors es resolgui: "no faríem un nou barri si ens preocupés que alguna cosa fos perjudicial per als que viuen als voltants d'aquell nou barri".  

Carlos Cordón ha assegurat que la solució dels abocadors arribarà abans o en paral·lel a la del desenvolupament del pla. "Els abocadors estaran resolts abans que comencem a construir habitatge", afirma. A més, explica que en el tema dels abocadors ja hi estan treballant des del primer dia portant a terme reunions amb l'Àrea Metropolitana. 

El públic s'ha mostrat en desacord

L'alcalde ha afirmat: "hem fet xerrades per explicar en profunditat el projecte i ara no hem de venir aquí a posar l'alarma i a fer por a la gent". Seguidament, el públic s'ha esvalotat i s'han sentit protestes que han qualificat el projecte de "manipulador" i qüestions com que "el problema d'habitatges no es resol construint més habitatges". Fins i tot, el públic ha demanat una votació popular per resoldre el problema.

"Quin tipus de llegat estem deixant a les generacions futures amb aquest tipus de model?", reflexiona Mercè Cisneros, "ens parlen de canvi climàtic i canvi global, i un dels components que els conforma és la contaminació". La portaveu de la plataforma afirma que hi ha un problema d'arrel.