Les quotes del tribut metropolità pujaran l'any 2022

El Consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat un augment del 3% en les quotes del tribut metropolità per a l'any 2022

El Consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat un augment del 3% en les quotes del tribut metropolità, que també s'aplicarà a Cerdanyola del Vallès. D'aquesta forma, es deixa enrere el congelament de les quotes que s'havia aplicat l'any 2021. 

En concret, aquest dimarts 26 d'octubre, el Consell de l'AMB ha aprovat provisionalment l'ordenança fiscal que regula el tribut metropolità per als 36 municipis que pertanyen a l'AMB. L'augment en les quotes serà del 3%, "sempre que no hi hagi hagut alteracions del valor cadastral dels immobles en alguna actualització recent" expliquen des de l'AMB. 

El vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón, ha dit durant el ple que "l'increment real sobre la població és mínim, en molts casos de poc més d'un euro l'any". "Aquest impost s'estableix per finançar la prestació dels serveis metropolitans tant en l'àmbit de la mobilitat com en el de l'espai públic i les infraestructures, el tractament de residus i el cicle de l'aigua, i per impulsar polítiques d'ocupació estable i d'habitatge assequible, entre d'altres", indica l'AMB. 

Abstenció de Cordón

La pujada del tribut metropolità s'ha aprovat amb els vots a favor dels partits que conformen el govern de l'AMB: PSC, En comú Guanyem, ERC i Junts per Catalunya. La resta de partits han votat en contra, i alguns membres dels partits de govern s'hi han abstingut.

És el cas de l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, que ha votat diferent del seu grup, el PSC. A les seves xarxes socials, l'alcalde cerdanyolenc s'ha manifestat en contra de la pujada, tot i ser partidari de "les millores que han d'arribar a Cerdanyola a través d'aquesta nova recaptació". En aquest sentit, ha assenyalat que "la ciutadania encara no percep" aquestes millores anunciades amb l'inici de l'aplicació del tribut l'any 2019.

Cordón ha recordat que, tenint en compte la situació econòmica que ha causat la pandèmia, el govern municipal no ha pujat impostos que afectin directament a les famílies, i s'ha expressat en contra de la pujada de qualsevol impost. "Soc conscient que, votés el que votés, el meu vot no canviaria mai una decisió del Consell de l'AMB, format per gairebé un centenar de persones. Però votant diferent, he mostrat la meva disconformitat amb aquest augment del tribut", diu Cordón, assegurant que ho ha fet "posant Cerdanyola per davant de qualsevol qüestió".

També s'hi ha abstingut el regidor cerdanyolenc, Javier Sánchez (PSC), i altres consellers d'ERC, com l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i de Junts per Catalunya.

Ple del Consell de l'AMB.

Ple del Consell de l'AMB. 

Més detalls sobre el tribut

L'AMB explica que la modificació de l'ordenança manté el valor mínim per a les finques residencials que els propietaris utilitzin com a primera residència, per sota del qual el titular estarà exempt de pagar el tribut metropolità. Aquest valor és de 46.210,11 €, o bé de 72.033,78 € en els municipis en què s'hagi aprovat una nova valoració els anys 2012 i 2019.

Pel que fa als ajuts que l'AMB facilita per fer front al pagament d'aquest impost, en manté la bonificació del 50 % per a famílies nombroses, amb les mateixes condicions que durant l'any 2021.

El vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón, ha afegit que "l'AMB bonifica una part important del pagament d'aquest impost. La fracció residencial representa un 39 %, la resta és aportada per grans infraestructures i comerç. D'aquest 39 % residencial, un 11 % de la població està exempta del pagament, i de la resta, en bonifiquem entre el 50 % i el 60 % de l'import. Això fa que l'AMB recapti 131 milions d'euros l'any, en comptes dels 340 milions que podria recaptar si no hi haguessin bonificacions. Per tant, a canvi d'un augment insignificant de la pressió fiscal, estem estimulant l'economia metropolitana i, sobretot, la mobilitat". 

 

Augment de la taxa de residus

El Consell de l'AMB també ha aprovat un augment mitjà del 3% en la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR). Aquest increment, indiquen, no serà lineal. 

La TMTR l'abonen tant els domicilis particulars com les activitats econòmiques, i contribueix a finançar el tractament dels residus recollits pels municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. Actualment, 1.200.000 domicilis i 150.000 establiments paguen la TMTR a través del rebut de l'aigua. Tal com explica l'ens, les tarifes de la ciutadania de cada municipi es modulen en funció de la quantitat de residus produïts en cada localitat, i del nivell de recollida selectiva assolit; "així, com menys residus es produeixen i més recollida selectiva es fa, més baixa és la TMTR".

Als usuaris domèstics amb un tipus d'habitatge A o B no se'ls incrementarà la tarifa respecte al 2021. Aquesta franja (tipologia A i B) representa el 78 % dels usuaris domèstics, i el 71 % respecte de tots els usuaris, domèstics i no domèstics. 

L'increment de tarifes de la resta d'usuaris domèstics (tipus d'habitatge D, E, F, G, H, I), així com dels usuaris no domèstics, serà del 5,1 %. Cal recordar que l'AMB bonifica el 100 % de la TMTR a les famílies més vulnerables de la metròpolis. L'AMB indica que actualment, aquesta bonificació es quantifica en 1.600.000 €.

Des de l'AMB recorden que en aquests moment, la TMTR només cobreix aproximadament un 85 % del cost de tractament de residus generats en els domicilis particulars i establiments de l'àrea metropolitana. La resta va a càrrec del pressupost general de l'AMB.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.