REFEM demana que es mantingui la moratòria en la concessió de llicències per a construir habitatge

L'associació considera que és una greu responsabilitat de salut pública continuar desenvolupant urbanísticament el barri del Parc de l'Alba

L'associació Refem el Centre Direccional ha demanat el manteniment de la moratòria en la concessió de Llicències d’Edificis d'habitatge del nou barri del Parc de l'Alba, que es vol construir al límit perimetral dels abocadors i en especial de l’abocador de Can Planas. Segons el comunicat de l'associació la construcció d'aquests habitatges representen un greu perill per a la salut pública i un risc ambiental, ja que "no garanteix la connectivitat de Collserola amb el Corredor Verd".

Des del passat 2022, l'associació ha demanat aclariments, tant a l'ajuntament com al Síndic de Greuges, sobre l'estat dels quatre abocadors pendents de clausura definitiva existents a la zona.

Segons el comunicat de REFEM, l'estat actual d'aquests abocadors és el següent: 

" A la Cubeta de Montserrat II s'ha estat fent seguiment ambiental de gasos i lixiviats durant 10 anys i actualment està en restauració; les Cubetes AVI Nord i Montserrat I estan pendents del projecte de restauració; a la Cubeta Elena, tot i l'Estació de captació de gasos experimental que s'hi va instal·lar, en l'informe tècnic del Concurs d’Adjudicació de seguiment ambiental de l'àmbit 1-Parc de l'Alba s'assenyala la fuita de metà cap altres cubetes de la zona; i per últim, la Cubeta Can Planas està pendent de presentar el projecte de ressegellat definitiu des del seu tancament de 1995, a falta del tràmit d'avaluació ambiental". 

Des de l'associació consideren que "és una greu responsabilitat de salut pública continuar desenvolupant urbanísticament el Parc de l'Alba, ja que amb la seva urbanització es vol ubicar una important quantitat de població a menys de 500 metres d'afectació dels agents contaminants atmosfèrics, i també aqüífers, que poden posar en risc la salut d'aquesta". 

 

5.000 nous habitatges en quinze anys 

Més info: Es crearan 5.000 habitatges i 200 hectàrees de zona verda al Centre Direccional

El nou projecte del Parc de l'Alba de Cerdanyola del Vallès preveu crear uns 5.000 nous habitatges en els propers quinze anys. El nou barri neix a partir del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional, aprovat per l'Incasol i l'ajuntament a finals del 2020, i se situa entre el centre urbà de Cerdanyola i l'entrada a Sant Cugat. Un creixement urbanístic que, segons l'associació REFEM, és "massiu i desproporcionat" per al municipi de Cerdanyola. 

Es tracta d'un espai de 408 hectàrees presidit pel Castell de Sant Marçal, un punt de referència que serà clau a l'hora d'identificar un projecte que les administracions consideren una oportunitat per a la localitat, però també per al conjunt del país. "És un sector estratègic a Catalunya, perquè generem oportunitats a les empreses tecnològiques i d'alt valor afegit amb peces com el Sincrotró o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), però també perquè generem espais d'àmbit residencial", va explicar l'octubre del 2021, en declaracions a l'ACN, la directora de l'Incasòl, Mercè Conesa.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.