La restauració, molesta per la sensació de "culpabilitat" que els atorguen les noves restriccions

Antonio Castro i Xavi Olivé afirmen que les noves normes per aturar la Covid-19 "van contra el bon desenvolupament de la restauració"

Unes noves mesures extraordinàries per contenir el creixement de la pandèmia i acordades amb el ministeri de Sanitat van entrar en vigor el dimarts 18 d'agost a tot Catalunya. Ara, els bars i restaurants de Cerdanyola del Vallès hauran d'abaixar les seves persianes a la una de la matinada i no podran atendre a més de 10 persones per taula. 

Més info: Entren en vigor les limitacions a bars i restaurants per contenir els brots de COVID-19

"Estem en total desacord en què es culpabilitzi a l'oci nocturn d'aquesta manera quan no està demostrat que siguem el focus important de contagis", explica Antonio Castro, president del Gremi d'Hostaleria del Vallès Occidental. El president creu que aquestes mesures no faran més que empitjorar la situació. "Si a partir de les dotze de la nit no pot entrar ningú als bars, el que provocarà això serà que hi hagi encara més botellons". 

Xavi Olivé, president de Cerdanyola Comerç i Serveis, també expressa que "són unes mesures que van contra el bon desenvolupament de la restauració i que afecten molt a la limitació de les terrasses". Olivé diu que, sobretot, aquestes noves normes impliquen una limitació d'aforament. "On abans podies atendre una taula de 25 persones, ara només en podran ser 10... És una mesura totalment negativa". 

A més, des del Gremi expressen el seu malestar en sentir-se "culpables" dels recents brots de Covid-19. "No som la font important de contagis, no se'ns pot culpar perquè la majoria del món de la restauració segueix uns protocols molt estrictes d'higiene", afirma Antonio Castro, "aquí hi ha altres motius que fan que surtin els nous brots i no s'estan perseguint. S'estan equivocant". 

Fumar a les terrasses, un problema

Xavi Olivé explica que la prohibició de no poder fumar si no es manté una distància interpersonal de 2 metres serà un problema per a les terrasses. Per diverses qüestions, "la distància que es manté entre les taules és d'un metre i mig, això significa que no es podrà fumar a les terrasses i suposarà una limitació de clients fumadors". 

Aquesta mesura, explica, serà un cop dur en l'economia diària de molts bars i restaurants que tenien esperances en les terrasses. "A més, tampoc no sabem si serà una mesura que s’aplicarà per sempre. Per als representants polítics pot ser una temptació el fet d'agafar-se a aquesta norma i de fer-la perpetua, tal com van fer dins dels locals", explica Olivé.

Incertesa en el sector

La inconcreció de les mesures, que cada dia són canviants i en surten de noves, fa que hi hagi un neguit en el sector, com afirma Xavi Olivé.

Els dos presidents destaquen la seva preocupació per l'economia dels bars i restaurants. "Si el sistema ens impedeix treballar, el que entenem és que les solucions econòmiques també han d’anar relacionades molt directament amb aquestes mesures", explica Antonio Castro. 

"Si limites l'aforament i prohibeixes fumar, has de prendre unes altres decisions per compensar aquestes mesures perquè això té una conseqüència econòmica pels bars i restaurants", diu Xavi Olivé. "Veurem si el govern facilita poder pal·liar les pèrdues, i no dic compensar els beneficis", declara. 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.