Saps què és el nou Pla Director Urbanístic Metropolità?

El podràs consultar del 18 al 22 de setembre a l'Ateneu de Cerdanyola

Des del 21 de març, dia en què el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar inicialment el Pla Director Urbanístic (PDU), es va deixar enrere el Pla General Metropolità (PGM), que datava de 1976. El nou pla es podrà consultar del 18 al 22 de setembre de 9 h a 14 h a la sala 22 de l'Ateneu de Cerdanyola. 

De moment, el PDUM s'ha obert a consulta pública i es pot revisar al web www.urbanisme.amb.cat/informar-se. Per resoldre dubtes de forma telemàtica cal demanar cita prèvia al web d’atenció ciutadana de l’AMB. En el cas de les al·legacions, aquestes es poden realitzar digitalment o presencialment a les oficines AMB situades a la Zona Franca de Barcelona.

El nou pla projecta cap al 2050 una "metròpolis més eficient, cohesionada, sostenible i equilibrada", segons expliquen els seus promotors. L’objectiu del PDU, asseguren, és donar resposta als nous reptes, com la descarbonització o el canvi climàtic. Entre les propostes concretes hi ha "la construcció de més de 120.000 habitatges sostenibles, 870 quilòmetres d’eixos verds, 240 quilòmetres d’avingudes metropolitanes i 15 noves àrees de centralitat". 

 

Del PGM al PDUM

Amb el PDUM, s'estableixen les noves bases que marquen les competències urbanístiques de l'AMB per establir les principals línies de desenvolupament en matèria urbanística sobre el territori metropolità, que està format per 36 municipis, entre els quals hi ha Cerdanyola. A la ciutat s'han fet diverses modificacions del Pla General Metopolità (PGM) dels anys setanta per fer canvis urbanístics adaptats a l'actualitat.

"Després de 40 anys i més d'un miler de modificacions del PGM, les necessitats actuals de la societat i el territori demanen enfocar d'una altra manera el planejament urbanístic. Rehabilitar la ciutat ja construïda, atendre la diversitat dels espais oberts i els requeriments mediambientals i posar el focus en les necessitats de les persones són alguns dels principals objectius del PDU metropolità", tal i com afirmen.

 

L'aposta per a un procés participatiu

La darrera regulació urbanística de Catalunya "ha apostat per un model clarament participatiu en el desenvolupament dels plans urbanístics, que prioritza tant la informació sobre els treballs de documentació i anàlisi com la participació activa en les diferents fases del procés".

Amb aquest objectiu, el PDUM incorpora el programa de participació ciutadana on s'exposa com hem entès la participació des de l'inici de la redacció del Pla, detalla les accions dutes a terme i defineix el marc de col·laboració amb els diferents agents que prendran part en la redacció del Pla en totes les etapes de tramitació.

 

Tres grans reptes i sis eixos bàsics d'actuació

El planejament urbanístic metropolità del PDUM planteja tres grans reptes: L’articulació territorial d’un model de mobilitat sostenible, que ha de garantir tant l’accessibilitat exterior de l’àrea metropolitana com a mobilitat entre municipis. La transició ecològica, de la infraestructura verda i les seves relacions metabòliques i també la incidència de la ciutat i les infraestructures en l’escenari de canvi climàtic. I per últim, l’habitabilitat i la competitivitat dels espais on vivim i on treballem, l’accés a l’habitatge i a dotacions d’espais verds i equipaments, la qualitat de l’espai públic, i la qualitat dels entorns dels teixits productius.

Per tal d’afrontar aquests reptes, el PDUM estructura les seves propostes a partir de sis eixos bàsics d’actuació: una infraestructura verda, una estructura urbana i social, una ciutat policènctrica, els assentaments urbans, les xarxes de mobilitat i el metabolisme urbà. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.