El sector farmacèutic de Cerdanyola se sent desprotegit davant de la crisi sanitària

La falta de material de protecció és el que més preocupa als farmacèutics, que mantenen l'atenció presencial

Les farmàcies de Cerdanyola continuen obertes durant l'estat d'alarma perquè són considerades un servei essencial. Des de les farmàcies, però, mostren preocupació assegurant que no tenen la suficient protecció per mitigar el risc de contagi i que no els arriba prou material per fer front a la situació.

Les farmàcies són sector de risc?

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries de l'estat espanyol, va refusar el dimarts 24 de març el reforçament del material de protecció dels farmacèutics. En roda de premsa, va dir que n'hi havia prou amb certes mesures de protecció, com el metre i mig de distància amb els clients o l'ús de mecanismes de pagament que evitin el contacte directe: "Com entenem que un bomber ha d'apagar un foc, també entenem que els diversos col·lectius assumeixen els riscs propis de la seva professió", va dir.

Les declaracions de Simón van generar queixes entre el sector farmacèutic. De fet, el Consell General de Col·legis de Farmacèutics va emetre un comunicat en el qual van assenyalar el risc de treballar en una farmàcia durant l'estat d'alarma: "Cada dia visiten les farmàcies de tot l'estat 2,3 milions de persones".

La farmàcia Ordis, en relació amb les declaracions, consideren que són un sector de risc: "Estem en contacte continuat amb la gent. Nosaltres hem pres mesures de seguretat amb una mampara de metraquilat i guardant la distància de seguretat."

D'altra banda, a la farmàcia la Selva opinen que "han sabut rectificar i ara sí que tenim una mica més de material de protecció". La farmàcia Teruel assegura que el seu personal treballa amb mascaretes, guants i disposen de gels hidroalcohòlics. "La gent ha deixat d'anar als ambulatoris per evitar el col·lapse, i venen més a les farmàcies",destaquen.

Què demana la població a les farmàcies?

"La situació va fer que la gent comprès una gran part de material de protecció i de medicaments", expliquen des de la farmàcia Ordis, afegint que la gent, "al començament volia arreplegar amb tot el que poguessin. Ara, el que més demanen són mascaretes, guants o termòmetres. De fet, això es va esgotar molt ràpidament, i nosaltres teníem suficient estoc".

El que més demanen a la farmàcia la Selva són les mascaretes, els guants i els gels hidroalcohòlics, malgrat que ara, els gels hidroalcohòlics estan més regularitzat. "Els guants van arribant amb comptagotes i les mascaretes no hi arriben", assenyalen.

El que més demana la gent a la Farmàcia Teruel és, per una banda, la medicació habitual. "Gairebé tenim esgotades les existències", expliquen des de la farmàcia cerdanyolenca. Per una altra banda, també tenen una elevada demanda de termòmetres i aparells per mesurar l'oxigen. Els productes que ja no poden vendre per manca d'estoc són els guants, les mascaretes i l'alcohol.