Sílvia Paneque (PSC): “Cada 5 minuts llencem al Besòs 20 mil litres d’aigua”

El PSC de Cerdanyola ha posat en debat la transició ecològica a Catalunya en un acte aquest dilluns al MAC

El Partit Socialista de Catalunya local ha posat sobre la taula aquest dilluns 24 d'octubre els reptes de Catalunya en termes de transició ecològica, de la mà del secretari del PSC de Cerdanyola en la matèria, Antonio Otero, i la diputada del Parlament de Catalunya i membre de la Comissió d'Acció Climàtica, Sílvia Paneque. L'experta ha deixat clar que Catalunya es troba "a la cua" en aquesta qüestió i ha parlat de solucions en l'àmbit de l'aigua, les energies renovables i els residus.

Oportunitat útil o egoista?

El regidor cerdanyolenc ha començat la ponència introduint el canvi climàtic com un problema que a la humanitat li ha costat identificar. Ha parlat d'una primera fase de "negacionisme", després d'acceptació de "canvis normals", i finalment l'admissió que les persones acceleren el fenomen. Pel que fa a la transició ecològica, Otero ha admès: “Em fa molta por el dir que és una oportunitat, jo llegeixo, de negoci”.

Precisament aquesta idea l'ha aprofitat Paneque per introduir el seu discurs plantejant el seu desacord: "Els missatges catastrofistes poden provocar una mala reacció de la gent cap a la comunitat científica." Així, la diputada confia en què aquesta transició sí que ofereix oportunitats a Catalunya, en tant que obre portes a la indústria verda

La pressa per actuar

L'economia verda és un nínxol factible segons Paneque, però ara mateix suposa un horitzó llunyà per Catalunya: "Estem a la cua en instal·lacions d’energies renovables". Al respecte, la solució que planteja ella i el seu partit és apostar per la instal·lació de parcs d'energia fotovoltaica i eòlica, davant la manca d'eficiència de l'autoconsum, que segons Paneque, "cobriria un màxim del 30% de la demanda energètica". 

Davant d'una solució que per al PSC és evident, el partit es troba amb reticències del Govern pel que fa al mètode de transició ecològica, ja que aposta per altres solucions com la dessalinització d'aigua i es manté en contra d'implantar parcs per les desavantatges que suposa. Però per a Paneque l'eficàcia és vital: “El que no fem avui ens impossibilitarà complir els objectius del 2030 d’Europa”, ha dit, afegint que "el fet de no assumir els reptes ens porta al desastre". La diputada ha deixat clara la seva visió sobre la transició energètica: "És impossible fer-ho sense parcs, siguin mitjans o grans". 

Un tema també tractat per la ponent ha estat l'escassetat d'aigua que té Catalunya, confirmada arran dels recents episodis de sequera. Sílvia Paneque creu que hi ha marge de millora en l'ús agrícola de l'aigua, i que s'hauria d'apostar pel reg gota a gota i no per inundació. També ha parlat del Besòs per il·lustrar la situació: "Cada cinc minuts s'evoquen 20.000 litres al riu. És com una aixeta oberta al Besòs, i això no ho podem permetre". La seva solució seria regenerar aquesta aigua depurada i fer-ne ús. Aquesta economia circular també es pot usar amb els residus, que segons Paneque poden generar biocombustible. 

“Que ningú es quedi enrere”

En l'última part de l'acte, l'alcalde Carlos Cordón ha intervingut interessant-se per la justícia social en la qüestió de la transició climàtica. És a dir, fer possible aquest canvi "sense deixar ningú enrere". Com a exemples ha utilitzat el fet que moltes persones no es puguin permetre fer el canvi al cotxe elèctric, o que el mètode de recollida de residus 'porta per porta' no funciona en determinats barris.

La diputada ha afegit una dada reveladora al respecte: "Cada unitat familiar necessita 30.000 euros perquè la seva casa sigui sostenible", una xifra, per tant, no assumible per a tothom. Així, una transició que suposa tal esforç econòmic "no es pot assumir només per part de l'estament públic", per tant és necessari el suport del sector privat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.