La solitud, el mal que s’ha agreujat entre la gent gran durant la pandèmia

Avui encara són moltes les persones majors que segueixen confinades a casa seva "per por" al virus

La gent gran, col·lectiu que més ha patit la pandèmia de la Covid-19, ha estat aguantant una sèrie de conseqüències emocionals provocades pel confinament i s'ha sentit "perjudicat i maltractat" durant tota la pandèmia. Cerdanyola del Vallès té una població de 57.403 persones. D’elles, 10.969 són gent gran.

Avui encara són moltes les persones majors que segueixen confinades a casa seva, com és el cas d'Ignacio Barquín: "tinc més de vuitanta anys, ja no tinc forces i el virus em fa por", diu el cerdanyolenc. Barquín, diagnosticat amb un tumor vesical i un problema cardiològic sever, porta des de principis d'any confinat a casa seva excepte per anar al metge. 

"La incompetència de les autoritats i del sector polític ha fet que la tercera edat sigui el col·lectiu més perjudicat", ha compartit també Ignacio Laguna, membre de la Marea Pensionista de Cerdanyola. "Fins i tot, a vegades s'han pres decisions en contra del sector de pensionistes jubilats". 

Laguna explica que, sobretot, han estat les persones de les residències les més danyades. "El 70% de totes les defuncions a l'Estat i a Catalunya s'han produït a les residències". 

La solitud, el sentiment predominant durant el confinament

Moltes de les persones grans viuen soles i, per tant, han passat el confinament en solitud. Joan Alfonso, president del Rotary Club Cerdanyola, que va posar en marxa un projecte de suport telefònic durant l'estat d'alarma, explica que molts majors "no tenen ningú amb qui parlar i és un problema". 

"Vam veure com agraïen simplement el fet de poder parlar amb algú", afirma Joan. "Nosaltres els fèiem passar una estona entretinguda i els acompanyàvem en aquesta soledat". 

Per una altra banda, des de l'Esplai Caixa de Cerdanyola, segueixen oferint activitats a través de les xarxes socials per a aquells socis més informatitzats. "La pandèmia ha tingut moltes conseqüències en la gent gran, i totes han estat negatives", explica Marta Ribera, tresorera de l'associació. "Volem mantenir-los ocupats perquè un 25% de la nostra gent acudeix a l'Esplai per les relacions socials i activitats que s'hi fan". 

Marta Ribera afirma que durant aquest confinament no hi ha hagut cap situació alarmant, però que hi ha molta gent que ha patit la solitud perquè tot el seu oci es basa a acudir al centre. 

 

Els pacients crònics, un altre problema davant la pandèmia 

La preocupació per la desatenció dels pacients crònics també creix entre la població gran. Ignacio Barquín, membre de la plataforma local en Defensa de la Sanitat Pública explica que "el problema que està travessant ara la sanitat pública és estructural i s'està produint des de l'any 2010, després de les retallades pressupostàries". 

"Entenc la preferència als malalts de coronavirus, però no es pot desatendre a la resta de pacients", explica. Proves que no arriben mai, anul·lacions, retards i moltes trucades telefòniques per aconseguir consultar al metge de capçalera són alguns dels problemes als quals s'enfronten els pacients amb altres patologies. "No tinc garanties de poder parlar amb el meu metge, i això és molt important per a un pacient crònic", diu Barquín. El cerdanyolenc explica que aquest no és un mètode efectiu ni eficaç: "atendre a les persones grans per telèfon és una bogeria". 

Així, els dos veïns alerten del creixement de la sanitat privada: "El buit que està deixant la sanitat pública en atenció l'anirà omplint la privada. Ja hi ha un creixement exponencial de persones que contracten una mútua", diu Barquín. "Segueix en peu la idea de desmantellar la sanitat pública, deixar-la com a una mena d'assistència de beneficència i potenciar la privada", afirma Ignacio Laguna. 

De fet, les dues plataformes ja han passat a l'acció. La Marea Pensionista, coordinada amb la Plataforma pels Serveis Públics, es concentrarà a la plaça de l'Abat Oliba cada dissabte a les 12 h per protestar contra aquesta problemàtica i recollir firmes. La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública Cerdanyola-Ripollet ja ha preparat una moció per presentar a l'Ajuntament. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.