El Taulí crea la primera unitat de l'Estat de seguiment de les seqüeles dels pacients de Covid-19

La Unitat es coordina amb els Centres d’Atenció Primària i especialistes de diferents branques

L’Hospital  Universitari  Parc   Taulí,   centre sanitari de referència per als cerdanyolencs,  ha  posat  en   marxa   la  primera Unitat Funcional de la Covid-19 de l’Estat conjuntament amb els Centres d’Atenció Primària (CAP) dependents de l’ICS, i amb el suport  del  Servei  Català  de  Salut.  L’objectiu d’aquesta Unitat  és  la  coordinació  entre  professionals  que  ha  de permetre  el seguiment  dels  pacients  amb seqüeles  de  la  malaltia  vírica,  algunes  de les quals apareixen setmanes després d’haver-la patit, inclús en els casos diagnosticats com a lleus o asimptomàtics.

Paral·lelament, el centre hospitalari vol posicionar la Unitat com un nucli promotor de la recerca en relació amb la Covid-19 i en aquest  sentit  ha  potenciat  un  estudi  basat  en  proves  serològiques  a  pacients  i  personal  sanitari,  per determinar  si  s’han  generat  anticossos  a  la  malaltia   i   la seva  fortalesa  o  feblesa davant  un  segon  brot   del   virus.   La   fotografia  resultant pot ajudar als projectes de resposta immune, base per a les vacunes que s’estan investigant.

Treball conjunt entre Hospital i CAP

La nova unitat hospitalària, dinamitzada pel Dr. Manuel Cervantes, director de Servei de Malalties Infecciones del Parc Taulí, compta amb un comitè assistencial format per especialistes en diverses àrees hospitalàries, des de serveis concrets de l’àrea cardiovascular i neurologia, pneumologia, UCI, dermatologia, cirurgia, digestiu o reumatologia a àrees més transversals com medicina interna, urgències, pediatria, geriatria, rehabilitació, infermeria, microbiologia o malalties infeccioses. Tots ells es coordinaran amb els metges de família i el conjunt de l’Atenció Primària per fer el seguiment dels protocols aplicats als pacients.

La Unitat Funcional de la Covid, integradora i oberta a totes les àrees del Parc Taulí, té un doble objectiu. D’una banda, coordinar-se amb els CAP per fer més eficient l’atenció al pacient, utilitzant un sistema híbrid de seguiment -presencial i telemàtic- i eines tecnològiques desenvolupades pel centre hospitalari, que economitza temps i recursos tant a les persones com al sistema de salut. D’altra banda, la nova Unitat també fa el seguiment de grups de pacients que han passat el virus de manera més severa, per potenciar la recuperació i per conèixer quines d’aquestes seqüeles es poden cronificar.

Seqüeles diverses

Fins ara, les seqüeles que s’han pogut atribuir a la Covid-19 són diverses. En les formes més severes han predominat la fibrosi pulmonar i la trombosi vascular. La primera d’elles és   una  malaltia crònica  que podria ser  ecuperable i ja s’han iniciat línies de recerca multicèntriques en les quals hi participa el Parc Taulí. Per la seva  part, la trombosi vascular pot afectar diversos òrgans i ocasionar  des  de  insuficiència  arterial  que provoca isquèmia a  les extremitats,  afectació  renal  o  embòlia pulmonar massiva, una de les causes de mort  dels pacients  amb  Covid-19.  La  infecció també pot afavorir la formació d’úlceres per decúbit,  de  vegades  severes,  i  en  el  pic de  la  pandèmia es va detectar un increment de lesions isquèmiques cerebrals similars als ictus.

Aquestes patologies cròniques han adoptat les formes més severes del virus, però la coordinació amb la primària permetrà, segons Cervantes, “detectar moltes formes incipients que no han arribat a aquesta severitat i que la prevenció evitarà que la malaltia progressi”. En aquest sentit, el Parc Taulí ja estudia amb Hematologia, Vascular i Diagnòstic per la Imatge paràmetres que permeten detectar qui té un major risc de causar trombosis entre els pacients que han patit la malaltia i es poden beneficiar de tractament que eviti la progressió a formes greus. “No hem de comptar només les morts que hem tingut en pacients ingressats sinó en les que la Covid pot provocar setmanes després de que hagin obtingut l’alta hospitalària. Per això, enfocar el seguiment conjunt des de diferents especialitats ens pot donar una imatge global més real que la visió de cada professional des del seu àmbit”, alerta el doctor.

Anticossos

La coordinació que proposa la nova Unitat se centra també en aquelles persones que han passat la Covid-19 de manera benigna o sense senyals aparents però que després han presentat diverses lesions a la pell sense gravetat però que orienten els professionals en relació a la malaltia.

D’altra banda conèixer la protecció natural a través d’anticossos davant d’un nou brot del virus és el principal objectiu de l’estudi que ha iniciat el Parc Taulí a través de la realització de proves serològiques als pacients que han patit la malaltia i al personal sanitari del centre. Fins ara s’han analitzat més d’un miler de persones i els primers resultats apunten a que gairebé el 90% dels qui l’han contret han generat anticossos i que entre els asimptomàtics també hi ha entre el 5% i el 10% amb resposta immune. El pròxim pas és esbrinar si aquests es mantenen en el temps i si són capaços de fer més difícil la transmissió del virus. En aquest sentit, Cervantes fa una crida a tots aquells equips que estiguin desenvolupant projectes de recerca a registrar-los als respectius Comitès i divulgar-los també en el marc de la Unitat Funcional per poder col·laborar, compartir informació i eines d’anàlisi, “perquè estem a l’inici d’aquesta malaltia i necessitem molta recerca. Tindran el nostre suport”.

La pandèmia al Parc Taulí

El Parc Taulí, ubicat a Sabadell, va passar de 550 llits i 30 d’UCI a 900 i 90, respectivament, durant la pandèmia. Un total de 2.311 persones van donar positiu a la prova PCR, que indica que el virus és present en el cos. D’aquestes, 1.643 van requerir hospitalització, de les quals 188 van ingressar a l’UCI. L’hospital va registrar fins al 27 de maig 352 defuncions.

Les poblacions del Vallès Occidental que pertanyen a l’àrea d’influència del centre hospitalari, són: Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Llorenç Savall i Sentmenat, amb un total de 399.729 assegurats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.