La UAB alerta que aquesta primavera es preveuen nivells alts de pol·len

Els nivells de pol·linització de diversos arbres a l'hivern han batut rècords històrics

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de la Universitat Autònoma de Barcelona ha investigat que les pol·linitzacions hivernals d'alguns arbres han sigut excepcionalment elevades a causa de les fortes precipitacions durant el mes de novembre, fet que augura una primavera pol·línica avançada en el temps. A més, les prediccions meteorològiques del Meteocat indiquen que la primavera serà lleugerament més càlida i menys plujosa de l’habitual.

Rècord de concentració de pol·len

La pol·linització del xiprer, l'avellaner, el freixe i el vern han sigut importants, superant, en diverses ocasions, les concentracions mitjanes històriques enregistrades des de 1994 fins a l’actualitat, i avançant l’inici del període de risc d’al·lèrgia. No s’ha observat però, que s’hagi perllongat la pol·linització. Les pol·linitzacions primaverals del pollancre, el plàtan, el pi o el parietària, entre d'altres, mantenen la tendència de començar com habitualment i amb força, però podrien tenir una durada més curta de l’habitual.

Alguns factors imprevisibles podrien modificar aquestes prediccions. Si es donessin episodis de pluja abundant durant les hores de llum, s'arrossegaria el pol·len cap al terra. En cas de no ploure tant, podria incrementar les pol·linitzacions i allargar el període de presència a l’aire del pol·len d'algunes plantes. Si hi hagués vent fort provinent de direccions sense o amb poc pol·len, podrien baixar les concentracions i modificar la composició de l’espectre pol·línic.

La XAC ha pogut donar aquesta notícia perquè està entrenant el reconeixement de pol·len a la zona a partir del projecte de l’AEI (AtPollenFluo) i la col·laboració amb les empreses Swisens i Qualitas4Health. Aquests avenços permetran aviat poder mesurar la concentració de pol·len a l’aire en temps real al campus de la UAB i per primera vegada a Catalunya, Espanya i la Mediterrània.

A l·lèrgies a Catalunya

Si actualment són 2,5 milions els catalans que pateixen una malaltia al·lèrgica, la situació de l'atenció dels malalts al·lèrgics a Catalunya és complicada, la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica SCAIC augura que la xifra es duplicarà al 2050, incrementant els costos sanitaris, socials i familiars.

D'entre totes les malalties al·lèrgiques, la respiratòria és la més freqüent tant en infants com en persones adultes: el 25% de la població pateix rinitis i/o conjuntivitis al·lèrgica, i fins a un 12% pateix d’asma al·lèrgica. En el nostre entorn, l’al·lèrgia respiratòria és produïda principalment pels àcars de la pols, animals domèstics i pòl·lens.

Els pòl·lens que més sensibilitzacions provoquen són els de gramínies, plàtan d’ombra, olivera, xiprer, parietària i  blets. Les espores de fong d’alternària també són font principal de símptomes al·lèrgics. Amb molta freqüència, aquests pacients pateixen alhora altres malalties al·lèrgiques, com al·lèrgia alimentària, anafilaxi o dermatitis atòpica, entre d’altres. L’al·lergologia és l'única especialitat mèdica que pot fer un abordatge integral.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.