La UAB identifica qui hi ha darrera de l'atac informàtic

S'ha posat en marxa una nova xarxa wifi al campus de la UAB per recuperar la normalitat progressivament després de l'atac

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) segueix recuperant-se de l'atac informàtic patit la passada setmana. Aquest dilluns 18 d'octubre, el campus de Bellaterra ja disposen d'una xarxa wifi oberta (UAB-provisional) a la què es pot accedir sense credencials, sense introduir NIU ni contrasenya. 

Autor indentificat

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, ha explicat que saben qui hi ha darrera de l'atac informàtic que van patir dilluns 11 però ha assegurat que ni hi han contactat ni ho faran. En declaracions a TV3, Lafuente ha dit que de les anàlisis fetes després de l'atac han pogut saber que darrera hi ha un 'ransomware' anomenat Pysa. Hores d'ara el centre continua treballant per crear un entorn segur però el rector ha reconegut que completar tot el procés pot portar fins al Nadal. La previsió però és anar arrencant el sistema per parts, a partir d'anàlisis individuals de cada dispositiu. 

A més, ha explicat que creuen que es podran recuperar les dades afectades però no ha volgut donar garanties segures perquè tot just s'està analitzant què ha passat i quina és l'afectació. Ha recordat però que s'han de posar en marxa de nou 1.200 servidors. Tot i la incidència, el rector ha defensat que això no vol dir que la UAB estigui aturada sinó que s'estan buscant les vies de comunicació alternatives per tal de seguir endavant amb l'activitat.

Recuperació progressiva

En un comunicat, la UAB explica que aquesta setmana es començarà a preparar un pla de contingència per cadascun dels àmbits per atendre les necessitats urgents i inajornables i per planificar la transició fins a tornar a la normalitat plena. "El pagament de les nòmines a les persones treballadores de la universitat mai ha estat compromès per l’atac informàtic", assenyalen.

En aquesta línia, destaquen que ja està disponible una primera versió de l’eina de triatge per detectar si els equips han estat afectats i s’aplicarà, en primera instància, als ordinadors portàtils UAB. Des de les administracions del centre s’informarà del procediment que se seguirà mitjançant els SID’s dels centres i dels serveis centrals. A més, des de la universitat indiquen que els equips portàtils UAB que hagin passat el procés i es detecti que han estat infectats, seran identificats per tal de ser reinstal·lats. 

La xarxa wifi oberta que s'ha posat en marxa aquest dilluns permet que s’hi connecti tota la comunitat universitària i aquells ordinadors portàtils UAB que hagin passat el procés de triatge i no estiguin afectats pel virus. "Estem treballant per tal de recuperar totes les aplicacions de Microsoft en un termini aproximat de dues setmanes. Això permetria la utilització del Teams com a plataforma de treball", diuen a la UAB, afegint que com a institució, no haurien "de fer servir plataformes alternatives, no corporatives, que no donen garanties d’autenticitat a l’alumnat i no tenen filtres de seguretat". 

La universitat també ha emès un agraiment "a tota la comunitat universitària per l’esforç, el compromís i la implicació que ha demostrat en tot moment aquesta darrera setmana", així com han reconegut el "suport rebut per part de les diferents universitats catalanes, del Govern de la Generalitat de Catalunya i, en concret, del seu Vicepresident i de la consellera de Recerca i Universitats". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.