La UAB inicia una prova pilot per impulsar l'ús d'envasos reutilitzables

Es proporcionaran envasos reutilitzables de manera gratuïta mitjançant una aplicació informàtica

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha iniciat una prova pilot per impulsar l’ús d’envasos reutilitzables al bar de les acultats de Ciències de l’Educació i de Traducció i d’Interpretació, al campus de Bellaterra. Es proporcionaran envasos reutilitzables de manera gratuïta mitjançant una aplicació informàtica. Seran gots per a begudes calentes de polipropilè, aptes per a rentavaixelles, i bols hermètics per al menjar, aptes per a congelador, microones i rentavaixelles.

Diferents tipus d'envasos

"La restauració és una de les activitats de la UAB generadora de residus, especialment de residus d’envasos d’un sol ús; només a la cafeteria d’Educació i de Traducció i Interpretació diàriament uns 500 usuaris consumeixen begudes i menjar per endur, que a partir d’ara ho podran fer amb envasos reutilitzables", destaca la universitat en un comunicat.

Des de la UAB assenyalen que laintenció de la mesura és contribuir als objectius europeus i estatals per promoure la reutilització. La iniciativa compta amb la participació de l’empresa concessionària Serunion i de l’empresa Bumerang, que proporciona envasos reutilitzables mitjançant una aplicació informàtica, "que garanteix el seu retorn sense cost per a l’usuari".

Així, el bar de les facultats de Ciències de l’Educació i de Traducció i d’Interpretació disposarà d’envasos reutilitzables de diferents formats, incloent-hi gots per a begudes calentes de polipropilè apte per a rentavaixelles i bols hermètics per al menjar, aptes per a congelador, microones i rentavaixelles.

El funcionament és el següent: l’usuari pot usar de manera voluntària els envasos reutilitzables proporcionats per l’establiment. Per fer-ho, s’ha d’instal·lar una aplicació per tal de registrar els envasos que s’enduu i el retorn. Cada envàs està identificat amb un codi QR, que el personal ha d’escanejar en lliurar i rebre els envasos. Els usuaris poden usar els envasos sense cost i sense pagar dipòsit, sempre que els retornin en un màxim de 15 dies.

"La implantació de sistemes d’envasos reutilitzables als bars i restaurants de la UAB té un enorme potencial i ha de permetre fer un avanç molt significatiu en models d’economia circular al campus, la qual cosa contribueix a una disminució del consum de recursos, de la generació de residus i de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle", expliquen des de l’Oficina de Sostenibilitat de la UAB, i la universitat agefeix que la iniciativa s’engloba dins de l’estratègia de la UAB per fomentar una restauració més sostenible, "que ha inclòs iniciatives com ara el servei d’aigua a granel, la limitació d’ampolles de plàstic o la promoció d’aliments saludable, de temporada i de comerç just, entre d’altres".

En aquesta línia, la UAB recorda que fa temps que ha limitat l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús, que s’han substituït per envasos d’altres materials més sostenibles, com cartró o biopolímers biodegradables i d’origen renovable. Tot i així, l’ús d’aquests envasos encara comporta un consum de recursos important i una generació de residus.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.